ΑΠΟΨΕΙΣ

Κοινωνία σε τρόμο

(AP Photo/Emilio Morenatti)

Με ανακοίνωση του η GSMA - παγκόσμια ένωση εταιρειών τηλεπικοινωνίας - αναφέρει ότι από το 2006 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Mobile World Congress είναι η πρώτη φορά που είναι αδύνατη η υλοποίησή του, λόγω της παγκόσμιας ανησυχίας για την εξάπλωση του κορωνοϊού και την ασφάλεια της υγείας της Βαρκελώνης που το φιλοξενεί. Είχαν προηγηθεί σωρεία ακυρώσεων συμμετοχών από εταιρίες παγκόσμιους κολοσσούς.

Είναι αλήθεια η σοφότερη επιλογή; Τι εξυπηρετεί αυτή η απόφαση εκτός από ένα παράλογο τεχνοκρατικά και εμπορικά αίσθημα τρόμου που επέδειξαν επιχειρήσεις με εταιρική διακυβέρνηση δισεκατομμυρίων δολαρίων; Είναι ένα τυχαίο γεγονός και μια ευαισθησία που επιδεικνύει μόνο η αγορά της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και της καινοτομίας; Ή μήπως είναι ο ασκός του Αιόλου; Στην πραγματικότητα όταν εταιρίες όπως η LG, Ericsson, Sony, Mediatek, Facebook, Amazon, Intel, nVidia, Sprint, NTT Docomo, Cisco, Amdocs, Nokia, Channel VAS, ΒΤ, Deustche Telekom και Vodafone προβαίνουν σε μια τέτοια ενέργεια, που είναι το όριο και ποιος θα το θέσει; Λογικά θα πρέπει να ακολουθήσει το Σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης (Geneva Motor Show) τον Μάρτιο, το Αννόβερο τον Απρίλιο και ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς των παγκόσμιων γεγονότων.

Η Euroleague; Το Champions League; Το Santiago Bernabeu πως θα φιλοξενήσει τους καθιερωμένους χιλιάδες Ασιάτες θεατές του El Clasico; Και μετά ποιο θα είναι το επόμενο συνετό μέτρο; Το κλείσιμο των αεροδρομίων και των συνόρων; Γιατί σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν υπάρχει ούτε υπόδειγμα ούτε συνέπεια. Σε μια μέρα είχαμε κρούσματα σε σκι σαλέ στις Άλπεις, σε εμπορικό κέντρο στην Ταντζιν, σε κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία και ένα βρετανό επιχειρηματία στη Γαλλία.

Ψυχραιμία και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Μετά την 9/11 και τα αλλεπάλληλα σοκ που υπέστη, η παγκόσμια κοινωνία αποφάσισε ότι δεν θα υποκύψει στον τρόμο και θα αντιμετωπίσει τη νέα συνθήκη. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο τρόμο και μια νέα συνθήκη. Είτε επαληθευθεί είτε όχι ο ΠΟΥ για το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι πλέον σαφές και δεν χρειάζεται εθελοτυφλία, ότι τέτοιοι ιοί ή και πανδημίες θα γίνουν όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινότητας μας. Let’s get used to it.

Αν πρέπει να κάνουμε συναντήσεις με μάσκες και γάντια, ας το κάνουμε. Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και η κοινωνία μας δεν πρέπει να κάνει αποδεκτό τον τρόμο.

* O Σπύρος Κουρούπης είναι σύμβουλος επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης