ΚΟΣΜΟΣ

MWC: Η πρώτη ακύρωση συνεδρίου λόγω κοροναϊου επιφέρει τεράστιες ζημιές

MWC: Η πρώτη ακύρωση συνεδρίου λόγω κοροναϊου επιφέρει τεράστιες ζημιές
AP Photo/Emilio Morenatti

Ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τόσο για την πόλη της Βαρκελώνης όσο και για εκατοντάδες επιχειρήσεις από το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών παγκοσμίως πρόκειται να επιφέρει η απόφαση για την ακύρωση του MWC Barcelona 2020, της μεγαλύτερης εκδήλωσης παγκοσμίως για την αγορά των κινητών επικοινωνιών αλλά και των τηλεπικοινωνιών γενικότερα.

Η απόφαση της παγκόσμιας Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (GSM Association – GSMA), η οποία είναι και η διοργανώτρια αρχή, να ακυρώσει το φετινό MWC (24-27 Φεβρουαρίου) λόγω των ανησυχιών για την εξάπλωση του κοροναϊου δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη καθώς τις τελευταίες 10 ημέρες ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου είχαν ανακοινώσει την απόφαση τους να μη συμμετάσχουν φοβούμενοι τη συγκέντρωση περισσότερων από 100 χιλιάδων επισκεπτών, αρκετοί από τους οποίους θα έρχονταν από την Κίνα. Την αρχή έκανε η σουηδική Ericsson για να ακολουθήσουν εταιρείες όπως η Sony, η Nvidia, η Amazon, η Intel και η ιαπωνική NTT Docomo. Το τελειωτικό «χτύπημα» φέρεται να έδωσαν οι σχετικές ανακοινώσεις για απόσυρση κολοσσών όπως η Nokia, η Cisco, η Deutsche Telekom και η Vodafone. Ο κίνδυνος που ήταν ορατός ήταν να γίνει μία εκδήλωση (σ.σ. το MWC είναι τόσο μία τεράστια έκθεση όσο και ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών) με τα halls στο Fira Gran Via της Βαρκελώνης να είναι άδεια, αλλά και την προσέλευση των επισκεπτών να είναι σημαντικά μειωμένη.

Και όλα αυτά ενώ μέχρι την περασμένη Κυριακή το GSMA δήλωνε ότι θα προχωρήσει κανονικά με την πραγματοποίηση του MWC Barcelona, εκτιμώντας ότι οι ανησυχίες μπορούν να αντιμετωπιστούν. Τελικά, υποχρεώθηκε να υποκύψει στις πιέσεις που δέχθηκε και να κάνει πίσω με αποτέλεσμα το MWC να γίνει η πρώτη μεγάλη εκδήλωση που ακυρώνεται λόγω των ανησυχιών για τον ιό COVID-19. Σημειωτέον πάντως πως υπάρχουν ήδη πολλές φωνές διαμαρτυρίας σχετικά με το γιατί το GSMA δεν προχώρησε νωρίτερα στην ακύρωση της εκδήλωσης, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι απώλειες που υπάρχουν για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και οι οποίες αναμένεται να φθάσουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Το MWC Barcelona, γνωστό μέχρι πριν 2 χρόνια ως Mobile World Congress (MWC), είναι το πιο «διάσημο» γεγονός για την παγκόσμια αγορά των κινητών επικοινωνιών. Οι επισκέπτες του ξεπερνούν τους 100.000 (σ.σ. έφθασαν στις 109.000 το 2019) και από το 2006 πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη. Τα έσοδα για την πρωτεύουσα της Καταλονίας είναι τέτοια ώστε όταν κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του ’10 εμφανίστηκε το ενδεχόμενο της μετακόμισης σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη, οι Καταλανοί κατασκεύασαν ένα νέο, τεράστιο και υπερσύγχρονο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο (Fira Gran Via) προκειμένου να κρατήσουν το MWC.

Η φήμη του MWC είναι τέτοια ώστε να θεωρείται το de facto ραντεβού της αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών και όχι μόνο. Στο συνεδριακό πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει πρακτικά όλοι οι επικεφαλής των κορυφαίων εταιρειών με τη λίστα να είναι πραγματικά τεράστια και να περιλαμβάνει και τους διευθύνοντες συμβούλους κολοσσών από άλλους κλάδους, όπως αυτοί των τραπεζών, της βιομηχανίας και των αυτοκινήτων.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα για την πόλη της Βαρκελώνης από τη διοργάνωση του MWC εκτιμώνται ότι πλησίασαν πέρσι τα 500 εκατ. ευρώ και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οι Καταλανοί και ο δήμος Βαρκελώνης προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την ακύρωση της εκδήλωσης. Σημειώνεται ότι το MWC εκτιμάται ότι αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των συνολικών εσόδων της Βαρκελώνης από τον συνεδριακό τουρισμό, με την πόλη να είναι εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη, ενώ υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί περίπου στο 6% των συνολικών τουριστικών εσόδων της πρωτεύουσας της Καταλωνίας.

Σύμφωνα με την άποψη ορισμένων αναλυτών, οικονομικοί ήταν και οι λόγοι που το GSMA καθυστερούσε να λάβει την απόφαση και πίεζε προς την πραγματοποίηση του MWC, το οποίο αποφέρει τεράστια έσοδα αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο κάθε τετραγωνικό μέτρο περιπτέρου ενοικιάζεται σε τιμές που ξεκινούν από τα 1000 ευρώ! Με δεδομένο ότι το 2019 αξιοποιήθηκαν περί τα 120.000 τετραγωνικά μέτρα από πάνω από 2400 εκθέτες, είναι προφανές ότι τα ποσά είναι τεράστια.

Αν το MWC δεν ακυρωνόταν, οι εταιρείες που είχαν ήδη αποσυρθεί, δεν δικαιούνταν καμία αποζημίωση, όπως προβλέπεται στους όρους του συμβολαίου τους. Όμως, από τη στιγμή που ο διοργανωτής ακυρώνει την εκδήλωση, η κατάσταση αλλάζει. Αν μάλιστα η ισπανική κυβέρνηση και οι αρχές της Καταλωνίας αποφασίσουν ότι η ακύρωση έγινε λόγω ανησυχιών που υπάρχουν, τότε το GSMA θα αποζημιωθεί -τουλάχιστον μερικώς- από τις ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται. Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το ποσό της αποζημίωσης και αν θα είναι αρκετό προκειμένου να επιστρέψει το GSMA όλες τις πληρωμές που έγιναν για κράτηση χώρου στο MWC. Η εκτίμηση αυτή τη στιγμή είναι πως το επόμενο επεισόδιο θα λάβει χώρα στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Οι ζημιές δεν σταματούν εκεί. Όπως είναι προφανές, η ακύρωση του MWC θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία της Βαρκελώνης λόγω των ακυρώσεων σε δωμάτια, εστιατόρια αλλά και εκδηλώσεων που θα υπάρξει. Την εβδομάδα του MWC, η πόλη κινείτο αποκλειστικά στους ρυθμούς της συγκεκριμένης εκδήλωσης, κάτι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου που -παραδοσιακά- πραγματοποιείται είναι χαμηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Βέβαια, οι απώλειες για τις τοπικές επιχειρήσεις θα είναι σχετικά λιγότερες. Και αυτό γιατί τα ξενοδοχεία τηρούν μία πολιτική κρατήσεων όπου, στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιστροφή στην περίπτωση ακύρωσης φθάνει μόλις στο 20% του ποσού! Επιπλέον, πολλοί επισκέπτες επέλεγαν -λόγω των υψηλών χρεώσεων των ξενοδοχείων- την οδό του Airbnb, όπου και εκεί το ποσό που επιστρέφεται σε περίπτωση ακύρωσης είναι πολύ μικρό.

Το παραπάνω σημαίνει ότι η ζημιά για τις επιχειρήσεις που είχαν κλείσει περίπτερο ή θα έστελναν στελέχη τους στη Βαρκελώνη θα είναι αρκετά μεγάλη. Ιδίως αν προσθέσει κανείς την προετοιμασία που έχει γίνει αλλά και τις απώλειες από τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων όπου πολλοί επισκέπτες είχαν επιλέξει φθηνότερα, αλλά χωρίς δικαίωμα επιστροφής, εισιτήρια. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -μεταξύ σοβαρού και αστείου- δηλώνουν έτοιμοι να πάνε Βαρκελώνη για διακοπές!

Απώλειες έχουν, όπως είναι προφανές, και οι ελληνικές εταιρείες που θα συμμετείχαν στη Βαρκελώνη είτε με αυτόνομα περίπτερα όπως η Intracom Telecom, η Upstream και η Adaptit είτε στο πλαίσιο της ελληνικής αποστολής. Ιδίως οι μικρότερες επιχειρήσεις είχαν επιλέξει το Airbnb για τη διαμονή τους και είχαν κλείσει εισιτήρια χωρίς δικαίωμα επιστροφής για να μειώσουν το κόστος και τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές -για τα δικά τους δεδομένα- απώλειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ