ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Μπαλουκλί και οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις

Η πυρκαγιά στον οικό ευγηρίας του ελληνικού νοσοκομείου Μπαλουκλί της Κωνσταντινούπολης, στις 4 Αυγούστου, κατέστρεψε την οροφή και τον πάνω όροφο του ιστορικού κτηρίου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / ANADOLU AGENCY / LOKMAN AKKAYA

Η πυρκαγιά στο συγκρότημα του ρωμέικου νοσοκομείου και γηροκομείου του Μπαλουκλί στην Πόλη στις 4.8.2022 αποτέλεσε τραγικό γεγονός για την γηρασμένη κι αποδεκατισμένη πληθυσμιακά κοινότητα των γραικόφωνων Ρωμηών, κοινότητα ανθούσα προ του εθνικιστικού Πογκρόμ των Σεπτεμβριανών του 1955 κι εντεύθεν. Ουδέν κακόν όμως αμιγές καλού.

 

Πέραν του ότι δεν υπήρξαν θύματα κατά την εν λόγω πυρκαγιά είναι σημαντικό το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση μέσω δηλώσεων αρμοδίων αξιωματούχων της δεσμεύθηκε ότι το καταστραφέν κτήριο θα ανακαινισθεί από την Άγκυρα.

Άλλωστε τα κοινωφελή ιδρύματα των Ρωμηών εντάσσονται στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης και η εφαρμογή της στην εν λόγω περίπτωση αποτελεί ζητούμενο για τις δοκιμαζόμενες σε άλλα πεδία ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από την πλευρά της, δεδομένων των τουρκικών δεσμεύσεων, η Αθήνα θα μπορούσε μέσω της κοινωνίας των πολιτών να συμβάλει στην ανοικοδόμηση του Μπαλουκλί ώστε και να μην παραμένει, ως συνήθως, απλός θεατής των τεκταινομένων της κοινοτικής ζωής των ομόδοξών της στην Πόλης αλλά και να συμφωνήσει με την Άγκυρα ότι υπάρχουν πεδία συνεργασίας των δύο πλευρών.

Σε αυτό το πλαίσιο το Μπαλουκλί αποτελεί αφορμή ώστε οι δύο κυβερνήσεις να συνεργασθούν για την ανοικοδόμηση του κοινοτικού γηροκομείου και να εργασθούν για την βελτίωση των σχέσεών τους. Εξάλλου είναι γνωστό ότι διαχρονικά οι ελληνοτουρκικές παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα: τους κύκλους έντασης διαδέχονται κύκλοι ηρεμίας και συνεργασίας. Πολλές φορές η ένταση και η συνεργασία είναι δυνατόν να συνυπάρξουν. Το Μπαλουκλί μπορεί να γίνει σύμβολο ελληνοτουρκικής συνεργασίας και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την, έστω και προσωρινά, εκτόνωση των εντάσεων.

Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης