ΑΠΟΨΕΙΣ

Μαθητευόμενα γεράκια

Oι Κεντρικές Τράπεζες καλούνται μέσα στις επόμενες ημέρες να αποδείξουν αν και κατά πόσο συνειδητοποίησαν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε από τη Silicon Valley Bank -και ακόμη δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί- είναι ένα πολύ καλό μάθημα για τις συνέπειες της αλόγιστης αύξησης των επιτοκίων.

Τους τελευταίους μήνες, με πρόφαση την -αντικειμενικά πρωτοφανή- άνοδο του πληθωρισμού, βιώσαμε και βιώνουμε τη μεγαλύτερη άνοδο επιτοκίων των τελευταίων δεκαετιών.

Και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, οι υπέρμαχοι της σκληρής γραμμής, τα λεγόμενα «γεράκια» επέβαλαν την πολιτική τους, εκτινάσσοντας το κόστος του χρήματος.
Χωρίς όμως να λαμβάνουν υπ’ όψιν ότι η άνοδος του πληθωρισμού δεν προέρχεται από την αύξηση της ζήτησης και την υπερθέρμανση της οικονομίας. Αλλά από εξωγενείς παράγοντες, όπως η παρατεταμένη ποσοτική χαλάρωση, η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και η ενεργειακή κρίση.

Mολονότι υπήρχαν φωνές λογικής, όπως ο «δικός μας» Γιάννης Στουρνάρας, που έβλεπαν διαφορετικά την πραγματικότητα, τα «γεράκια» είχαν τον πρώτο λόγο. Ως άλλοι μαθητευόμενοι μάγοι, πήραν τη συνταγή από τα βιβλία της οικονομίας και την εφάρμοσαν σε μια εντελώς διαφορετική και αντικειμενικά πρωτόγνωρη κατάσταση.

Ο θυμόσοφος λαός λέει ότι «όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες», και λίγους μόνο μήνες αργότερα, η πραγματικότητα ήρθε να τον επιβεβαιώσει.

Η τραπεζική κρίση της Silicon Valley Bank είναι «παιδί» της αλόγιστης αύξησης των επιτοκίων. Χωρίς βέβαια να βγάζουμε από την εξίσωση και άλλους παράγοντες, καθώς όπως φαίνεται η διοίκηση της τράπεζας έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο.

Πέρα όμως από το συγκεκριμένο παράδειγμα, η παρενέργεια της εκτίναξης των επιτοκίων ως προς την τιμολόγηση των ομολόγων είναι ένα συστημικό πρόβλημα που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επηρεάζει επενδυτές σε όλο τον πλανήτη. Και, όπως φαίνεται, είναι κάτι που τα «μαθητευόμενα γεράκια» δεν είχαν προβλέψει.

Την ίδια στιγμή, πριν λίγες μόνο ημέρες, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιούσε τις τράπεζες για μια επερχόμενη νέα γενιά κόκκινων δανείων, λόγω και της αύξησης των επιτοκίων. Λες και δεν είναι ξεκάθαρο ότι, όταν οι ανατιμήσεις προστίθενται στο ακριβό χρήμα, το κοκτέιλ για την οικονομία είναι εκρηκτικό.

Με άλλα λόγια, τα «γεράκια» της Φρανκφούρτης, προσπαθώντας να σβήσουν τη φωτιά του πληθωρισμού, κινδυνεύουν να δημιουργήσουν μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες.

Στο δια ταύτα, οι Κεντρικές Τράπεζες καλούνται μέσα στις επόμενες ημέρες να αποδείξουν αν και κατά πόσο συνειδητοποίησαν τις συνέπειες των πράξεών τους. Και να το κάνουν έμπρακτα, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων φτάνει στο τέλος τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων και των «μαθητευόμενων γερακιών» που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης