FOCUS

Αφγανιστάν: Την πυροβόλησε ο άνδρας της στο πρόσωπο – Αλλά απέδειξε πως είναι «άθραυστη»

Screen grab/video

Η συγκλονιστική εξομολόγηση μιας 25χρονης από το Αφγανιστάν που, μετά τον παραλίγο θανάσιμο τραυματισμό της, στέλνει μήνυμα κατά της βίας στις γυναίκες της χώρας της. 

Η Σακίλα Ζαρίν, 25 ετών, είναι μία από τις λίγες γυναίκες που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα χέρια των δυναστών της και να επιβιώσουν.

Αναγκάστηκε σε γάμο ενώ ήταν ακόμη παιδί, βιάστηκε και μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί σε 22 χειρουργικές επεμβάσεις αφού πυροβολήθηκε στο πρόσωπο από τον σύζυγό της. Τώρα, καθώς ανακάμπτει, χρησιμοποιεί τη φωνή της για να υποστηρίξει άλλες γυναίκες.

«Το παρελθόν μου είναι τόσο οδυνηρό που με έκανε να επιστρέψω με μεγαλύτερη δύναμη. Πάντα έλεγα ότι είμαι άθραυστη, λέω 'όχι' στη βία», λέει σήμερα η Σακίλα.

Η Σακίλα μεγάλωσε στο Βόρειο Αφγανιστάν, στην πόλη Μπαχλάν. Σε ηλικία μόλις 17 ετών εξαναγκάστηκε να παντρευτεί έναν μεγαλύτερό της άνδρα

«Είχα πολύ σκληρή παιδική ηλικία, δεν με θυμάμαι να χαμογελάω ποτέ ως παιδί. Έπρεπε να υπομείνω πολλές δυσκολίες. Τα αδέλφια μου με βασάνιζαν και με έδερναν, το ίδιο και ο άνδρα μου και ο αδελφός του. Δεν ξέρω καν πώς μεγάλωσα».

«Όταν παντρεύτηκα μου έδειξαν ένα αυτοσχέδιο μαστίγιο και μου είπαν: είσαι γυναίκα, αυτό σου αξίζει», λέει μιλώντας στο BBC. «Ρωτούσα συνεχώς: 'Ποια είναι η αμαρτία μας; Γιατί μας χτυπάτε;]. Αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι: πώς μια γυναίκα τολμά να αντιδρά;».

«Όταν έμαθαν ότι είχα πάει στο αστυνομικό τμήμα, ο άνδρα μου με πυροβόλησε με ένα όπλο. Δεν ήξερα αν ήταν μέρα ή νύχτα. Θυμάμαι να σκέφτομαι ότι ζούσα έναν εφιάλτη, ελπίζοντας ότι αυτό το φρικτό όνειρο θα τελειώσει. Ξύπνησα στο νοσοκομείο. Ήθελα να μιλήσω αλλά δεν μπορούσα. Τότε είδα τη μητέρα μου να κλαίει και κατάλαβα ότι δεν πρόκειται για εφιάλτη. Ήταν μέρος της ζωής μου».

Σήμερα η πόλη της Σακίλα είναι πεδίο μάχης μεταξύ των Ταλιμπάν και των Αφγανικών δυνάμεων. Η ίδια έχει μετακομίσει στον Καναδά και, παρά τα όσα έχει περάσει, δηλώνει τυχερή θέλοντας να γίνει η φωνή των γυναικών του λαού της.

«Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν ζουν πολύ σκληρή ζωή και δεν βλέπουν μέλλον γι’ αυτές. Αν δεν είχα υπερασπιστεί τον εαυτό μου θα είχα πεθάνει από τους πόνους και τα βασανιστήρια. Όμως οι γυναίκες του Αφγανιστάν δεν θα υποκύψουμε ποτέ στη βία. Θα συνεχίζουν να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας».

Το Αφγανιστάν παραμένει ένα από τα χειρότερα μέρη για τις γυναίκες. Πέρυσι, επίσημοι αριθμοί επιβεβαίωσαν 3.500 περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών και εκφράζονται φόβοι ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν καθώς η κατάσταση ασφάλειας στη χώρα επιδεινώνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης