ΚΟΣΜΟΣ

Με το «όραμα» του Σι Τζινπίνγκ για την Κίνα άνοιξε το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος

REUTERS/Aly Song

Με μία ομιλία που ξεπέρασε τις τρεις ώρες, ο πρόεδρος της Κίνας,  Σι Τζινπίνγκ, άνοιξε τις εργασίες του 19ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, παρουσιάζοντας το όραμά του για την επόμενη μέρα της ασιατικής χώρας και δεσμευόμενος να δημιουργήσει «μια σύγχρονη, σοσιαλιστική χώρα» για «μια νέα εποχή» που θα είναι κινεζική, κατευθυνόμενη σταθερά από το κόμμα, αλλά ανοικτή στον κόσμο.

Χαρακτηρίζοντας «αξιοθαύμαστη» την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κίνα επί των ημερών του, τόνισε πως απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά για να καταστεί δυνατή η «εθνική ανανέωση», μία φράση που χρησιμοποίησε πολλάκις κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

Μιλώντας σε ένα ακροατήριο 3.000 ατόμων και απευθυνόμενος σε ένα τηλεοπτικό κοινό εκατομμυρίων, ο Σι Τζινπίνγκ υπερτόνισε την σημαντική θέση που κατέχει η χώρα του στον κόσμο. «Το κόμμα μας, οι πολίτες μας, οι δυνάμεις μας και το έθνος μας έχουν αλλάξει κατά τρόπους χωρίς προηγούμενο», είπε.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θα συγκροτήσει κεντρική ομάδα ηγεσίας για την έννομη άσκηση της διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς, είπε ο Κινέζος πρόεδρος, ο οποίος διεκδικεί μία δεύτερη πενταετή θητεία στην ηγεσία του κόμματος.

(REUTERS/Aly Song)

Η κίνηση αυτή, αποσκοπεί στην άσκηση ενοποιημένης ηγεσίας για την αποκατάσταση του νόμου στην Κίνα, διευκρίνισε ο Σι Τζινπίνγκ απευθυνόμενος στο κοινό, που ξεσπούσε συχνά σε χειροκροτήματα.

Ανάμεσα σε όσους τον παρακολούθησαν ήταν οι πρώην πρόεδροι της Κίνας, Χου Ζιντάο και Γιανγκ Ζεμίν, ο οποίος «συνελήφθη» να κοιτά το ρολόι του δείχνοντας κουρασμένος από την μακρά ομιλία του Σι Τζινπίνγκ.

Ο κινέζος πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στις κρατικές επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να γίνουν «δυνατότερες, καλύτερες και μεγαλύτερες».

«Θα μεταρρυθμίσουμε περαιτέρω τις κρατικές επιχειρήσεις με την δημιουργία επιχειρήσεων μεικτού ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενώ θα εκσυγχρονίσουμε τις επιχειρήσεις αυτές στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού», προανήγγειλε ο πρόεδρος Σι.

(Ο πρώην πρόεδρος της Κίνας, Τσιανγκ Ζεμίν, κουρασμένος από την ομιλία/REUTERS/Jason Lee)

Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των προσπαθειών για τη βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης διαφορετικών τύπων κρατικής περιουσίας, αλλά και του συστήματος διαχείρισης δημόσιου χρήματος, στην Κίνα.

«Θα αναβαθμίσουμε το πλαίσιο του κανονισμού που διέπεται από τη νομισματική μας πολιτική, αλλά και την μακροοικονομική μας προσέγγιση, ώστε τα επιτόκια, αλλά και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες να διαμορφώνονται επί τη βάσει της αγοράς», τόνισε, ακόμη, ο Κινέζος πρόεδρος.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη βελτίωσης του κανονισμού που διέπει την χρηματοοικονομική αγορά της Κίνας, ώστε «ν΄ αντιμετωπίζονται κίνδυνοι συστημικού χρηματοοικονομικού ρίσκου».

(REUTERS/Jason Lee)

Για τον εκσυγχρονισμό του χρηματοοικονομικού τομέα ο πρόεδρος Σι έδωσε έμφαση στις προσπάθειες εμβάθυνσης των θεσμικών μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης των αναγκών της πραγματικής οικονομίας, αυξημένης συμμετοχής των άμεσων χρηματοδοτήσεων, αλλά και την ανάπτυξης μιας χρηματοοικονομικής αγοράς, πολλαπλών επιπέδων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θα επιτύχει μία «σαρωτική νίκη» στην μάχη του κατά της διαφθοράς, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας τη διαφθορά ως «την μεγαλύτερη απειλή», με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το κόμμα. Η μάχη κατά της διαφθοράς δεν σταματάει ποτέ και παραμένει σοβαρή και πολύπλοκη, τόνισε.

«Πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί ως βράχοι στην αποφασιστικότητά μας να οικοδομήσουμε μία ουσιαστική δυναμική νίκης» κατά της διαφθοράς, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.

(REUTERS/Thomas Peter)

Σχολιάζοντας την ομιλία του, πολλοί έκαναν λόγο για έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων, ενώ πασιφανής ήταν και η προσπάθειά του να μην αναφερθεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, με βασικότερο την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Οι εκτιμήσεις ορίζουν πως ο Σι Τζινπίνγκ θα βγει πιο ισχυρός από ποτέ από το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος και, αντίθετα με τους προκατόχους του, θα προσπαθήσει να μείνει στην εξουσία και μετά το 2022, όταν θα ολοκληρωθεί η δεύτερη θητεία του. Αυτό φυσικά αν εκλεγεί για δεύτερη φορά.

(REUTERS/Damir Sagolj)

(REUTERS/Thomas Peter)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης