ΚΟΣΜΟΣ

Αναλυτές: Μη εφαρμόσιμη η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

REUTERS/Yves Herman

Αμφιβολίες για την εμβέλεια της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας κατά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών εκφράζουν αναλυτές από την γείτονα χώρα.

"Αυτό που ζητούν οι Ευρωπαίοι από την Τουρκία είναι μη ρεαλιστικό και απραγματοποίητο", εκτιμά ο καθηγητής Τσενγκίζ Ακτάρ του πανεπιστημίου Μπαχτσέσεχιρ της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Και συνεχίζει: "Θα νόμιζε κάποιος ότι ονειρευόμαστε. Κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει να πάνε αυτοί οι μετανάστες προς την Ελλάδα ή τη Βουλγαρία, επειδή δεν έχουν κανένα μέλλον ούτε στη χώρα τους ούτε στην Τουρκία. Φοβάμαι πως το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν", σχολίασε ο πολιτειολόγος.

Από την άλλη, ο πολιτειολόγος Σερκάν Ντεμιρτάς αναφέρει ότι "με όλα τα σημερινά προβλήματα της Τουρκίας, η οποία βάζει δημοσιογράφους στη φυλακή και όπου ένας κούρδος δικηγόρος σκοτώνεται στη μέση του δρόμου, αναρωτιέμαι αν αυτή η συνάντηση κορυφής θα διεξαγόταν ποτέ αν δεν υπήρχε η κρίση των μεταναστών".

Επισημαίνει παράλληλα ότι "οι Ευρωπαίοι κολάκεψαν τους Τούρκους για να λάβουν μια δημόσια υπόσχεση από την Άγκυρα ώστε να πείσουν την κοινή γνώμη τους που έχει τρομοκρατηθεί από τη μαζική άφιξη προσφύγων".

Όμως "η ΕΕ είναι ένας θεσμός αξιών και προδιαγραφών τις οποίες η τουρκική εξουσία δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί στο σύνολό τους".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης