ΚΟΣΜΟΣ

Η Νέα Ζηλανδία κατηγορεί την Αυστραλία πως «αντιγράφει» τη σημαία της

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Ουίνστον Πίτερς (Winston Peters), κατηγόρησε την Αυστραλία για «αντιγραφή» εθνικού συμβόλου, λέγοντας πως η Αυστραλία πρέπει να βρει νέο, δικό της σχέδιο. «Είχαμε μια σημαία την οποία αντέγραφε για πολύ καιρό η Αυστραλία», είπε ο Πίτερς στο τοπικό κανάλι TVNZ την Τρίτη. 

«Θα πρέπει να αλλάξει τη σημαία της (η Αυστραλία) και να σεβαστεί το γεγονός ότι εμείς είχαμε αυτό το σχέδιο πρώτοι», συμπλήρωσε ο Πίτερς, που αντικαθιστά την Τζασίντα Άρντερν (Jacinda Ardern), που βρίσκεται σε άδεια μητρότητας, στη θέση του πρωθυπουργού.

Ν. Ζηλανδία: Η πρώτη εμφάνιση της Άρντερν με τη νεογέννητη κόρη

Οι σημαίες εμφανίζουν πράγματι μεγάλες ομοιότητες: Περιλαμβάνουν αμφότερες το βρετανικό σύμβολο, έχουν σκούρο μπλε φόντο, τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου στην πάνω αριστερή γωνία και τον αστερισμό του Σταυρού του Νότου.

Κάποια από τα στοιχεία που διαφοροποιούν τις δύο σημαίες είναι ο αριθμός των αστεριών: Τα αστέρια στη σημαία της Αυστραλίας είναι λευκά, ενώ στης Νέας Ζηλανδίας κόκκινα ενώ η αυστραλιανή σημαία έχει και ένα επιπλέον αστέρι με 7 γωνίες – που συμβολίζουν τα κράτη-μέλη της.

Η σημαία της Νέας Ζηλανδίας εγκρίθηκε το 1902, πέντε δεκαετίες πριν αναγνωριστεί επίσημα η σημαία της Αυστραλίας, το 1954. Παρόλα αυτά, η Αυστραλία στην πάροδο του χρόνου χρησιμοποιούσε διάφορες εκδοχές του εθνικού συμβόλου της.

Τα σχόλια του Πίτερς δυναμιτίζουν την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, μετά και τη σύλληψη και κράτηση σε κέντρο της Μελβούρνης, ενός 17χρονου Νεοζηλανδού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η σημαία της Νέας Ζηλανδίας προκαλεί δημόσια συζήτηση. Το 2016, η χώρα προχώρησε σε δημοψήφισμα για το αν θα κρατούσε ή θα άλλαζε το λεγόμενο «Union Jack», όπως αποκαλείται αλλιώς η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, αντικαθιστώντας το με την ασημένια φτέρη – ένα από τα εθνικά σύμβολα της χώρας.

Οι Νεοζηλανδοί επέλεξαν να διατηρήσουν το σχέδιο στη σημαία τους, αφότου όμως είχαν δαπανηθεί $17.6 εκατομμύρια για το δημοψήφισμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης