ΚΟΣΜΟΣ

Ηγέτες σε κρίση: Τα πολιτικά δεινά των ισχυρών του πλανήτη και η εξαίρεση Πούτιν

REUTERS/Benoit Tessier/Pool

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με μια διαφορετική πραγματικότητα και αμερικανικά ΜΜΕ να μιλούν για «φουρτούνες» μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος πέρασε το Σαββατοκύριακο παρέα με Ευρωπαίους πολιτικούς που αντιμετωπίζουν και αυτοί τους δικούς τους… δαίμονες.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια, ο Τραμπ έφτασε στην Ευρώπη την Παρασκευή για να δώσει το «παρών» στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Παρίσι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προγραμματίσει να συναντηθεί επίσημα μόνο με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αποτελεί και έναν από τους λίγους διεθνείς συμμάχους του. Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προ ημερών ότι στην «ατζέντα» των δύο ηγετών θα βρεθούν θέματα όπως ο πόλεμος στη Συρία αλλά και το Ιράν.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου τα πρώτα δύο χρόνια της προεδρίας του, με το CNNi να υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ δύσκολα θα κατευνάσουν τις ανησυχίες τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επιθυμεί να βρεθεί και πάλι κάτω από το «μικροσκόπιο» των Ευρωπαίων για την εξωτερική του πολιτική. Και αυτό γιατί μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα δεχτεί σφοδρή κριτική για την πολιτική «Πρώτα οι ΗΠΑ» αλλά και τις εμπορικές αποφάσεις του.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όμως, έχουν αυτή την περίοδο άλλα ζητήματα να αντιμετωπίσουν, ο καθένας στη χώρα του.

Ο οικοδεσπότης Εμανουέλ Μακρόν βλέπει τη δημοτικότητά του να κάνει… βουτιά, με πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι μόλις το 20% των Γάλλων εγκρίνει τις αποφάσεις του. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό βρέθηκε αντιμέτωπος για έντονη φημολογία όταν αποφάσισε να πάει διακοπές με τη σύζυγό του, Μπριζίτ, στη βόρεια Γαλλία.

Γαλλικά ΜΜΕ και εφημερίδες έλεγαν ότι ο Μακρόν είχε υπερκόπωση -κάτι που ο ίδιος διέψευσε. Με τη σειρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης, εμφανίζεται αποδυναμωμένη το τελευταίο διάστημα.

Η κ. Μέρκελ ανακοίνωσε ότι αυτή είναι η τελευταία της θητεία στην καγκελαρία ενώ παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει κάποια ευρωπαϊκή θέση.

Η δημοτικότητά της υπέστη ανεπανόρθωτο πλήγμα λόγω του μεταναστευτικού και της πολιτικής της «ανοιχτής πόρτας». Παρότι η καγκελάριος ήλπιζε ότι θα καταφέρει να κάνει τις αντίθετες φωνές στη Γερμανία να «σωπάσουν» μετά την μεγάλη κρίση του 2015, τελικώς δεν κατάφερε να ανακάμψει.

Ιδιαίτερα προβληματισμένη είναι το τελευταίο διάστημα και η Τερέζα Μέι, που κάνει αγώνα δρόμου να διασφαλίσει μια συμφωνία για «βελούδινο» Brexit. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται τακτικά αντιμέτωπη με τα «πυρά» όχι μόνο των Ευρωπαίων και των πολιτικών της αντιπάλων στη Βρετανία αλλά και στελεχών του κόμματός της. Μάλιστα πολιτικοί αναλυτές ανά τον κόσμο αναφέρουν πως η κ. Μέι δεν θα παραμείνει για καιρό στη Ντάουνινγκ Στριτ, ακόμη και αν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία για το «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τραμπ και Πούτιν

Ο μοναδικός πολιτικός ηγέτης που βρέθηκε στο Παρίσι και δεν είναι αντιμέτωπος με μπελάδες είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του συναντήθηκαν σήμερα στην Αψίδα του Θριάμβου και αντάλλαξαν χειραψία, συγκεντρώνοντας τα φλας των φωτογράφων.

Οι Τραμπ και Πούτιν είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο να συναντηθούν τετ-α-τετ στη γαλλική πρωτεύουσα, ένα σενάριο που τελικώς αποκλείστηκε μετά από παρέμβαση του Παρισιού. Η γαλλική προεδρία θεώρησε ότι μια διμερής συνάντηση θα επισκίαζε τους εορτασμούς για τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με αποτέλεσμα ο Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη ότι δεν υπήρχε χρόνος για συνάντηση με τον Πούτιν.

Είχαν, ωστόσο, μια σύντομη συνομιλία, με τον Ρώσο πρόεδρο να τη χαρακτηρίζει «καλή».

Και οι δύο πλευρές έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στα περιθώρια της συνάντησης των G20 στο Μπουένος Άιρες στο τέλος του μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης