ΚΟΣΜΟΣ

Αναγνωρίστηκε ο δράστης της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη

Reuters/OSMAN ORSAL

Σύριος αιτηθείς ασύλου ήταν, τελικά, ο βομβιστής αυτοκτονίας που αιματοκύλησε την Τρίτη το τουριστικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά ενημέρωσε ότι ο δράστης της χθεσινής επίθεσης ήταν γνωστός στις Αρχές χωρίς όμως να βρίσκεται στη λίστα καταζητούμενων.

Ο κ. Εφκάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει ήδη απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε 35,790 άτομα από 124 χώρες. Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχωρεί μαζί με τον γερμανό ομόλογό του, ενημέρωσε για τις αστυνομικές επιχειρήσεις αλλά και για το ότι δύο γερμανοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Το μεσημέρι της Τετάρτης, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι και οι δέκα νεκροί της επίθεσης είναι Γερμανοί.

Από χθες το πρωί, πάντως οι υπηρεσίες της Τουρκίας έχουν εξαπολύσει μεγάλο ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να βρουν συνεργάτες του δράστη.

Ήδη έχουν θέσει υπό κράτηση εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις ρώσους υπηκόους, που θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι και οι τρεις είναι μέλη "ξένων τρομοκρατικών ομάδων" δείχνοντας ουσιαστικά τις ομάδες ρωσσόφωνων του Ισλαμικού Κράτους.

Οι συλλήψεις έγιναν στη Σμύρνη και στην Αττάλεια στη διάρκεια μιας μεγάλης επιχείρησης της τουρκικής αστυνομίας όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπλα και πολλά έγγραφα που «δείχνουν» σύνδεση με τον ISIS.
Επιπλέον, τέσσερεις ύποπτοι έχουν ήδη συλληφθεί μετά από επιχείρηση της αστυνομίας στην Κεντρική Ανατολική επαρχία του Ικονίου, με τις κατηγορίες παροχής λογιστική βοήθειας στο Ισλαμικό Κράτος.

Γνώριζαν οι μυστικές υπηρεσίες

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, όμως, φαίνεται πως ήταν ενήμερες τις τελευταίες εβδομάδες για σοβαρή πιθανότητα να πληγεί η χώρα από τρομοκρατικό χτύπημα.
Αν γυρίσει κανείς τον χρόνο πίσω, θα θυμηθεί ότι στις 15 του περασμένου Νοεμβρίου, αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωναν ανώνυμα στο Reuters ότι οι Αρχές συνέλαβαν έναν Βρετανό ονόματι Έιν Λέσλι Ντέιβις, ο οποίος κατείχε ηγετική θέση στον ISIS και μαζί με μια ομάδα τζιχαντιστών, είχε ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και ετοιμαζόταν να «προκαλέσει χάος».
Οι φόβοι των μυστικών υπηρεσιών επιβεβαιώθηκαν χθες το πρωί (12/01) με την επίθεσηβομβιστή καμικάζι στην κεντρική πλατεία Σουλτάν Αχμέτ, εξαιτίας της οποίας δέκα άτομα, όλοι τους τουρίστες, έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 15 τραυματίστηκαν.

Διαβάστε επίσης

Σύλληψη τριών Ρώσων για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Επιθεση-Τουρκία: Γνώριζαν την πιθανότητα χτυπήματος οι μυστικές υπηρεσίες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης