ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Βρετανός εξερευνητής που διέσχιζε με τα πόδια την Ανταρκτική

Πέθανε ο Βρετανός εξερευνητής που διέσχιζε με τα πόδια την Ανταρκτική

Ο βρετανός εξερευνητής Χένρι Γουέρσλι πέθανε στη Χιλή λίγο πριν κατορθώσει να διασχίσει πεζοπόρος, μόνος και χωρίς βοήθεια την Ανταρκτική. Είχε διασχίσει 1.600 χιλιόμετρα και του απέμεναν 48.

Ο πρώην στρατιωτικός κάλεσε σε βοήθεια την 71η ημέρα του μοναχικού ταξιδιού του και νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο της Πούντα Αρένας, στο νότιο άκρο της Χιλής, όπου και κατέληξε. "Με σπαρακτική λύπη σας ανακοινώνω ότι ο σύζυγός μου Χένρι Γουέρσλι πέθανε συνεπεία πλήρους ανεπάρκειας των οργάνων του", αναφέρει η ανακοίνωση της συζύγου του.

Ο εξερευνητής, πατέρας δύο παιδιών, είχε διασχίσει απόσταση 1.600 χιλιομέτρων στην Ανταρκτική και υπέφερε από εξάντληση και αφυδάτωση. Στην Πούντα Αρένας οι γιατροί διέγνωσαν επιπλέον βακτηριακή περιτονίτιδα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το σχέδιο του Γουέρσλι ήταν να ολοκληρώσει την διέλευση της Ανταρκτικής που είχε αφήσει ανολοκλήρωτη ο εξερευνητής Ερνεστ Σέικλετον το 1915. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της επιχείρησης, θα ήταν η πρώτη φορά που κάποιος θα διέσχιζε την Ανταρκτική μόνος, πεζή και χωρίς βοήθεια. «Ήταν ένας άνθρωπος που έδειξε μεγάλο θάρρος και αποφασιστικότητα» ανακοίνωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, χορηγός της αποστολής. «Χάσαμε ένα φίλο, αλλά θα παραμείνει για εμάς όλους πηγή έμπνευσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η προσπάθεια του Χένρι Γουέρσλι επέτρεψε τη συγκέντρωση περισσότερων των 130.000 ευρώ υπέρ των τραυματισμένων στρατιωτικών μέσω του Endeavour Fund, το οποίο υποστήριζεται από τον δούκα και την δούκισα του Κέμπριτζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ