ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Συντριπτική νίκη του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στις εκλογές - δημοψήφισμα

AP Photo/Kin Cheung

Oι υποψήφιοι υπέρ της δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων πρώην ηγετικά στελέχη ενώσεων φοιτητών που πρωτοστατούν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται με μαζική συμμετοχή σχεδόν έξι μήνες στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν μία σαρωτική νίκη στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές. Περισσότεροι από 2,9 εκατομμύρια πολίτες προσήλθαν στις κάλπες, σε μία εκλογική διαδικασία που είχε ξεκάθαρη μορφή δημοψηφίσματος

Μιλώντας στο CNNi, ο Κένεθ Τσαν, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στο Baptist University του Χονγκ Κονγκ, είπε ότι η συμμετοχή στις εκλογές ξεπέρασε το 70% -συγκεκριμένα ανήλθε στο 71,2%- σηματοδοτώντας την μαζικότερη συμμετοχή στην ιστορία της πρών βρετανικής αποικίας «ξεπερνώντας πολλές προσδοκίες».

Παράλληλα καταδεικνύεί τόσο την προσήλωση των πολιτών στη δημοκρατία όσο και το γεγονός ότι βασίζονταν στην εκλογική διαδικασία ως «λύση» στο πολιτικό αδιέξοδο που επικρατεί, εκτίμησε ο Κένεθ Τσαν.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTHK περιέγραψε το αποτέλεσμα ως «υποχώρηση» και «στρατηγική νίκη του φιλοδημοκρατικού (σ.σ. και αντιπολιτευόμενου) στρατοπέδου», καθώς η πλειοψηφία των 18 περιφερειακών αναμένεται να περάσει στα χέρια των φιλοδημοκρατικών, δίνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ.

Μετά από εβδομάδες όλο και αυξανόμενων βίαιων κοινωνικών συγκρούσεων, αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν αξιοσημείωτα ήρεμο, με τους χιλιάδες διαδηλωτές να καλούν την κυβέρνηση να αποφύγει οποιαδήποτε δικαιολογία είτε για να ακυρώσει τις εκλογές είτε για να κλείσει νωρίτερα τα εκλογικά τμήματα.

Από την πλευρά της, η Κάρι Λαμ φάνηκε πιο διαλλακτική, λέγοντας σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνησή της, η οποία «σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών», θέλει «να ακούσει με ταπεινότητα» τον πληθυσμό.

«Υπάρχουν διάφορες αναλύσεις και ερμηνείες σχετικά με τα αποτελέσματα και πολλοί θεωρούν ότι αντικατοπτρίζουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών με την παρούσα κατάσταση και τα βαθιά προβλήματα της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή: AP Photo/Kin Cheung

Τα περιφερειακά συμβούλια ψηφίζονται με τετραετή θητεία και κατά κύριο λόγο διαχειρίζονται τοπικά ζητήματα όπως τη διαχείριση απορριμμάτων, την ανακύκλωση, τα μέσα μεταφοράς, αλλά και τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη.

Η συμμετοχή στις εκλογές έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, σηματοδοτεί την ευρύτερη δυσαρέσκεια για τον αργό ρυθμό της πολιτικής μεταρρύθμισης.

Το αποτέλεσμα αυτό «δεν συνιστά τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση», δήλωσε στο AFP ο Γουίλι Λαμ, πολιτικός αναλυτής του Χονγκ Κονγκ.

«Συνιστά μια βαθειά απόρριψη της κυβέρνησης (του Χονγκ Κονγκ) και της πολιτικής του Πεκίνου προς το Χονγκ Κονγκ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να επιταχύνουν την αποχώρηση της επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ, αλλά και να επιδεινώσουν την κρίση.

«Οι διαδηλωτές θεωρούν αυτήν την απίστευτη νίκη ως εντολή που δόθηκε από τον λαό και ως εκ τούτου θα αγωνιστούν ακόμη πιο σκληρά. Ωστόσο ταυτοχρόνως δεν θα υπάρξει καμία παραχώρηση από το Πεκίνο και ως εκ τούτου η απογοήτευση θα αυξηθεί», σημείωσε.

«Απόλυτη» η στήριξη του Πεκίνου στη Λαμ παρά την ήττα

Η κυβέρνηση της Κίνας διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει «απόλυτα» την επικεφαλής την Κάρι Λαμ, παρά τη νίκη της φιλοδημοκρατικής αντιπολίτευσης.

«Η κινεζική κεντρική κυβέρνηση υποστηρίζει απόλυτα την αρχηγό της κυβέρνησης Κάρι Λαμ ως επικεφαλής της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής», όπως ονομάζεται επισήμως το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ.

Ο Γκενγκ δεν σχολίασε ευθέως τη συντριπτική ήττα των υποψηφίων που πρόσκεινται στο Πεκίνο στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο Χονγκ Κονγκ, έπειτα από έξι μήνες φιλοδημοκρατικών κινητοποιήσεων που ορισμένες φορές πήραν βίαιη τροπή στην πρώην βρετανική αποικία.

Ο εκπρόσωπος του Πεκίνου, Γκενγκ Σουάνγκ, επανέλαβε ότι «η παύση της βίας και η αποκατάσταση της ηρεμίας (είναι) σήμερα οι στόχοι που επείγουν περισσότερο για το Χονγκ Κονγκ».

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε εξάλλου την αποφασιστικότητα της χώρας του «να αντιταχθεί στην ανάμιξη οποιασδήποτε ξένης δύναμης στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ».

Από τον Ιούνιο, όταν άρχισαν οι μαζικές διαδηλώσεις για την δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο δηλώνει ότι οι «ταραχές» συνιστούν πράξη αντικινεζικών στοιχείων που χειραγωγούνται από το εξωτερικό.

Ο κινεζικός Τύπος κάλεσε το Σαββατοκύριακο τον πληθυσμό του Χονγκ Κονγκ να κατέβει μαζικά στις κάλπες για να ψηφίσει «για τον τερματισμό της βίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Landslide victory for Hong Kong pro-democracy parties in de facto protest referendum, by James Griffiths, Eric Cheung and Maisy Mok, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης