ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλωρίδης για Μάτι: Το δικαστήριο ήταν υποχρεωμένο να δικάσει με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

Φλωρίδης για Μάτι: Το δικαστήριο ήταν υποχρεωμένο να δικάσει με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης

EUROKINISSI

«Το δικαστήριο ήταν υποχρεωμένο να λειτουργήσει με βάση τις ποινικές διατάξεις του 2019», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης για την απόφαση της τραγωδίας στο Μάτι.

«Οι δικαστές αυτοί δίκασαν με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε τότε. Ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε έναν χρόνο μετά το Μάτι ενω ξέρουν όλοι ότι αν υπάρχει επιεικέστερη διάταξη θα είναι υπέρ του κατηγορούμενου. Γιατί η πρώτη τους σκέψη ήταν η ποινή για πλημμελήματα που εκτίεται να την πάνε από τα 10 χρόνια στα 8; Το δικαστήριο αυτό ήταν υποχρεωμένο να δικάσει με τους κώδικες του 2019 γιατί είναι πιο επιεικείς. Υπάρχει το ζήτημα αν η απόφαση έχει πλημμέλειες που πρέπει να τις δουν ιεραρχικά τα όργανα της δικαίωσης που αφορά πρόσωπα ή το ύψος των ποινών» εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Φλωρίδης σε συνέντευξή του στο OPEN.

«Όταν έστω μέχρι και 5 ή 8 χρόνοια στην ποινή φυλάκισης το δικαστήριο έχει πρώτο καθήκον να αναστείλει τις ποινές με βάση τους κώδικες του 2019, με τον νέο κώδικα θα έχεις μια ποινή και από κάποιο σημείο και μετά μπορείς να πας και φυλακή» πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Τον κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική κοινωνία θα τον πληρώνει για πολλά χρόνια καθώς εκινείτο στη λοιγκή της υπεράσπισης των δραστών και όχι των θυμάτων» τόνισε ακόμα ο κ. Φλωρίδης φέρνοντας το παράδειγμα της ανθρωποκτονίας καθώς, όπως είπε, «το 2019 για πρώτη φορά στην ανθρωποκτονία υπήρξε διάταξη που προέβλεπε ποινή και 10 χρόνια που σημαίνει ότι στα 3 θα μπορούσε να είναι έξω ενώ μέχρι τότε ήταν ισόβια. Ας μας εξηγήσουν ποια ήταν η λογική σε αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ