ΚΟΣΜΟΣ

Παρέμβαση του ΝΑΤΟ για τη ρωσική παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας

REUTERS/Francois Lenoir

To NATO κάλεσε τη Μόσχα να «σέβεται πλήρως» τον εναέριο χώρο του, αφού η Τουρκία, που είναι κράτος μέλος του Βορειατλαντικού Συμφώνου, εξέδωσε ανακοίνωση για νέα ρωσική παραβίαση του εναέριου χώρου της.

«Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας χθες, παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις από τις τουρκικές αρχές. (Ανάλογα) περιστατικά που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν έχουν δείξει πόσο επικίνδυνη είναι τέτοιου είδους συμπεριφορά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Καλώ τη Ρωσία να ενεργεί με υπεύθυνο τρόπο και να σέβεται πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις δεν θα επαναληφθούν», καταλήγει το κείμενο του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση της Τουρκίας

Ένα ρωσικό αεροσκάφος τύπου SU-34 παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο στις 11:46 τοπική ώρα την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, "πριν από την παραβίαση είχαν γίνει στο ρωσικό αεροσκάφος αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από τις μονάδες εναέριων ραντάρ της Τουρκίας (μέσω των αρμόδιων καναλιών), τόσο στα αγγλικά, όσο και στα ρωσικά. Παρά τις προηγούμενες σαφείς προειδοποιητικές δηλώσεις τόσο από την Τουρκία όσο και από το ΝΑΤΟ, αυτή η νέα παραβίαση είναι ένα ακόμα παράδειγμα της κλιμακούμενης ρωσικής συμπεριφοράς. καλούμε για μια ακόμα φορά την Ρωσία να δράσει υπεύθυνα και να μην παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο, που είναι εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ. Υπογραμμίζουμε ότι τέτοες ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες, η ευθύνη των οποίων θα βαραίνει την Ρωσία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσία στην Άγκυρα κλήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών. Στην συνάντηση διαμαρτυρηθήκαμε και καταδικάσαμε την παραβίαση".

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Άγκυρα, επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκαν ο πρέσβης, Άντρέϊ Καρλόφ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το συμβάν, αναμεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

'Η μετωπική αντιπαράθεση των δύο χωρών ξεκίνησε όταν στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Από τότε η Ρωσία ανακοίνωσε αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας τα οποία στοχεύουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας.

Διαβάστε ακόμη

Γιατι οι Τούρκοι κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος
Τουρκικά F-16 κατέρριψαν ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος
H Toυρκία ερευνά το περιστατικό με το ρωσικό αντιτορπιλικό στο Αιγαίο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης