ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη Τζορτζ Φλόιντ: Βίντεο από την κάμερα του Σόβιν δείχνει την αντίδρασή του μετά τη δολοφονία

Minneapolis Police Department via AP, File

Αντιμέτωπος με έναν αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος αντέδρασε με την αστυνομική βία που άσκησε ο κατηγορούμενος για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ απέναντι στο θύμα του, βρέθηκε ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν λίγα λεπτά αφότου ένα ασθενοφόρο παρέλαβε αναίσθητο τον μαύρο πολίτη τον περασμένο Μάιο.

«Αυτή είναι η άποψή σου», απάντησε ο αστυνομικός που πίεζε επί αρκετά λεπτά με το γόνατό του τον Φλόιντ, αγνοώντας τις διαμαρτυρίες του ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει.

«Έπρεπε να τον θέσουμε υπό έλεγχο καθώς ο τύπος είναι εύσωμος. Φαίνεται πως είχε πάρει κάτι».

Αυτό το μικρό απόσπασμα από την κάμερα που βρισκόταν ενσωματωμένη στη στολή του πρώην αστυνομικού, έπαιξε για πρώτη φορά χθες Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της δίκης.

Το ντοκουμέντο αποτελεί την πρώτη δημόσια τοποθέτηση της πλευράς του κατηγορουμένου, 10 μήνες μετά τον θάνατο του Φλόιντ, ο οποίος πυροδότησε παγκόσμιο κύμα διαμαρτυριών.

Ο 61χρονος μάρτυρας Τσαρλς ΜακΜίλιαν κατέθεσε ότι υπήρξε παρών κατά τη σύλληψη του Φλόιντ στις 25 Μαΐου 2020 και ότι ενθάρρυνε τον Φλόιντ να συνεργαστεί με την αστυνομία, επαναλαμβάνοντας συνεχώς:

«Δεν μπορείς να κερδίσεις».

Καθώς ο Σοβίν πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό του Φλόιντ με τον τελευταίο να εκλιπαρεί για βοήθεια, ο μάρτυρας ακούγεται στο βίντεο να λέει στον αστυνομικό «πάρε το γόνατό σου από τον λαιμό».

Μετά την απομάκρυνση του αναίσθητου Φλόιντ από το σημείο, ο ΜακΜίλιαν είχε μια σύντομη συζήτηση με τον Σοβίν καθώς «αυτό που είδα ήταν λάθος», όπως είπε.

Η δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ συνεχίστηκε χθες για τρίτη μέρα με καταθέσεις μαρτύρων αλλά και ειδικών επάνω στις κάμερες των αστυνομικών ενώ παρουσιάστηκαν βίντεο από τη σύλληψη και τις τελευταίες στιγμές του μαύρου πολίτη.

Στα βίντεο αυτά, ο Φλόιντ διαμαρτύρεται ότι είναι κλειστοφοβικός, επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει και ζητά τη μητέρα του.

Ο 45χρονος Σόβιν δηλώνει αθώος απέναντι στις κατηγορίες και φόνο δεύτερου και τρίτου βαθμού καθώς και ανθρωποκτονία.

Ενοχές μαρτύρων

Στη δίκη κατέθεσε επίσης και ο υπάλληλος στο κατάστημα ψιλικών στη Μινεάπολι από όπου είχε ψωνίσει ο Φλόιντ λίγα λεπτά πριν πεθάνει, που υποπτεύθηκε ότι ο Φλόιντ του είχε δώσει ένα πλαστό 20δόλαρο, με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία.

Ο Κρίστοφερ Μάρτιν δήλωσε στο δικαστήριο ότι αισθάνεται ενοχές που η διάδρασή του με τον πελάτη, οδήγησε στον θάνατο του Φλόιντ.

Στη δίκη παρουσιάστηκε βίντεο μέσα από το κατάστημα ψιλικών όπου ψώνισε για τελευταία φορά ο Φλόιντ.Court TV via AP, Pool

«Αν απλώς δεν είχε πάρει τα χρήματα, όλο αυτό θα είχε αποφευχθεί», κατέθεσε ο 19χρονος ταμίας, ο οποίος λίγο μετά το συμβάν σταμάτησε να εργάζεται στο κατάστημα καθώς είπε ότι δεν αισθανόταν ασφαλής.

Ο Μάρτιν κατέθεσε ότι ο Φλόιντ απαντούσε αργά και φαινόταν να ήταν υπό την επήρεια ουσιών όταν μπήκε στο κατάστημα.

Βίντεο που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο από κάμερες ασφαλείας δείχνουν τον Φλόιντ να παίζει με κάποια αντικείμενα στις τσέπες του ή να κουβεντιάζει με άλλους πελάτες και υπαλλήλους.

Τελικά αγόρασε ένα πακέτο τσιγάρα δίνοντας στον Μάρτιν ένα χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, το οποίο ο Μάρτιν θεώρησε πλαστό.

Ο ταμίας έδειξε το χαρτονόμισμα στον προϊστάμενό του, ο οποίος είπε δύο φορές στους υπαλλήλους του να φέρουν πίσω τον Φλόιντ, ο οποίος είχε ήδη απομακρυνθεί προς το αυτοκίνητο, για να λυθεί το ζήτημα.

Όταν ο Φλόιντ αρνήθηκε, ο μάνατζερ είπε σε έναν υπάλληλο να καλέσει την αστυνομία, ένα τηλεφώνημα που αποδείχθηκε μοιραίο.

Για ενοχές, αναρωτώμενοι τι άλλο θα μπορούσαν να είχαν κάνει, έκαναν λόγο και άλλοι μάρτυρες, όπως η μαθήτρια που κατέγραψε με το κίνητό της όλη τη σκηνή:

«Υπάρχουν νύχτες που μένω άγρυπνη απολογούμενη στον Τζορτζ Φλόιντ ότι δεν έκανα περισσότερα και ότι δεν ενεπλάκη για να του σώσω τη ζωή».

Η χθεσινή ημέρα στη δίκη ξεκίνησε με την κατ’ αντιπαράσταση κατάθεση της Ζενεβιέβ Χάνσεν, μίας πυροσβέστη εκτός υπηρεσίας, η οποία την προηγούμενη μέρα κατέθεσε ότι ενώ είχε πάει μια βόλτα βρέθηκε απέναντι στο σκηνικό βίας με τον Φλόιντ να φαίνεται χωρίς τις αισθήσεις του κάτω από το γόνατο του αστυνομικού.

H πυροσβέστης Χάνσεν βρισκόταν εκτός υπηρεσίας τη μέρα του συμβάντος.Court TV via AP, Pool

Όπως είπε η μάρτυρας, προσπάθησε να βοηθήσει τον Φλόιντ ζητώντας επανειλημμένα να ελέγξει τον παλμό του, ωστόσο οι αστυνομικοί αρνήθηκαν:

«Προσπάθησα με ήρεμα επιχειρήματα, προσπάθησα να είμαι διεκδικητική, παρακάλεσα απεγνωσμένα», κατέθεσε.

«Ήμουν απελπισμένη να δώσω βοήθεια», κατέθεσε, ωστόσο οι εκκλήσεις της έπεσαν στο κενό.

Derek Chauvin's body camera video shows his reaction just after George Floyd left in an ambulance, by Eric Levenson and Aaron Cooper, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης