ΚΟΣΜΟΣ

Το ταξίδι της Αμάλ: Μια τεράστια μαριονέτα-σύμβολο των προσφύγων θα διασχίσει την Ευρώπη

Το ταξίδι της Αμάλ: Μια τεράστια μαριονέτα-σύμβολο των προσφύγων θα διασχίσει την Ευρώπη
walkwithamal.org/ Nick Wall

Μια γιγαντιαία μαριονέτα μιας προσφυγοπούλας από τη Συρία πρόκειται να κάνει ένα μεγάλο συμβολικό ταξίδι, από την Τουρκία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο, διασχίζοντας χωριά και πόλεις, σε ένα από τα πιο φιλόδοξα καλλιτεχνικά σχέδια που έχουν επιχειρηθεί ποτέ.

Το εγχείρημα με την ονομασία «The Walk» (Το Περπάτημα), θα λάβει χώρα στα τέλη Ιουλίου -καθυστέρησε λόγω της πανδημίας- και θα διαρκέσει συνολικά 12 εβδομάδες, κατά τις οποίες η μικρή Αμάλ από το Γκαζιαντέπ κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, θα ταξιδέψει μέχρι το Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για μια διαδρομή 8.000 χιλιομέτρων, στην πορεία της οποίας θα συναντήσει καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, παραστάσεις και εκδηλώσεις, μεγάλες και μικρές. Η ιδέα είναι ότι το κορίτσι ψάχνει απεγνωσμένα τη μητέρα της.

Ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες την Τρίτη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της θεατρικής εταιρείας Good Chance, Amir Nizar Zuabi, δήλωσε ότι το έργο αφορούσε τη χαρά, θέλοντας να γιορτάσει τις δυνατότητες των προσφύγων, των παιδιών και των ενηλίκων.

Όπως είπε σύμφωνα με τη Guardian, «δεν είναι μια πορεία δυστυχίας, είναι μια πορεία υπερηφάνειας και ελπίζουμε ότι αυτός ο διάδρομος φιλίας θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από το πραγματικό ταξίδι των 12 εβδομάδων. Θα γίνει ένα δίκτυο συνεργασιών στο μέλλον».

Η μαριονέτα ύψους 3,5 μέτρων που σχεδιάστηκε από τον Handspring, τον δημιουργό των μαριονετών War Horse, θα τεθεί σε λειτουργία από τρεις ομάδες τεσσάρων μαριονετιστών.

Περίπου 250 συνεργαζόμενοι οργανισμοί και καλλιτέχνες συμμετέχουν στο έργο, με περισσότερες από 80 δωρεάν εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται κατά μήκος της διαδρομής σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Αθήνα, για παράδειγμα, η μαριονέτα θα γίνει φίλη ενός μινώταυρου και θα εξερευνήσουν την πόλη μαζί. Στη Νάπολη θα ενωθεί με εκατοντάδες χορευτές και μουσικούς σε μια γιορτή, ενώ στην Κολωνία, η Αμάλ θα μοιραστεί την μηλόπιτα με ηλικιωμένους και θα ακούσει τις ιστορίες τους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο Παρίσι, μια εγκατάσταση καταυλισμού προσφύγων θα δημιουργηθεί έξω από το Institut du Monde Arabe και η Αμάλ θα εξερευνήσει τις σκηνές. Όταν φτάσει στο Καλαί θα περπατήσει μόνη στους δρόμους, αφού δεν θα την περιμένει κανείς.

Η Αμάλ θα γιορτάσει τα γενέθλιά της στο Λονδίνο, με μια παράσταση στη Βασιλική Όπερα, και ένα πάρτι με παιδιά από όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια θα διασχίσει το χώρα, προτού τελειώσει το ταξίδι της στο Μάντσεστερ, όπου φαίνεται πως έχει εγκατασταθεί η μητέρα της.

Το ταξίδι της Αμάλ θα ξεκινήσει στις 27 Ιουλίου, μέχρι τις 3 Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ