ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Οι Χριστιανοδημοκράτες «αποκρούουν» την ακροδεξιά στις κάλπες Σαξονίας - Άνχαλτ

Η τοπική Βουλή του κρατιδίου Σαξονίας - Άνχαλτ AP Photo/Markus Schreiber

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ της Γερμανίας αποκρούοντας σύμφωνα με τα exit poll την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις κάλπες-πρόκριμα για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου που θα σηματοδοτήσουν το τέλος της εποχής Μέρκελ.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) προηγείται με εντυπωσιακή διαφορά στις κρατιδιακές εκλογές με 36% (+6,2), σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία σε κάποιες δημοσκοπήσεις κέρδιζε ακόμη και την πρωτιά στο ανατολικό κρατίδιο, φαίνεται να περιορίζεται στη δεύτερη θέση με 22,5% (-1,8).

Ακολουθούν η Αριστερά με σοβαρή πτώση στο 11% από το 16,3% των εκλογών του 2016, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με ποσοστό 8,5% (-2,1), οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 6,5% (+1,3) και οι Πράσινοι επίσης με 6,5% (+1,6).

Η μεγάλη ανησυχία όχι μόνο του CDU, αλλά και όλων των υπόλοιπων κομμάτων, ήταν το ενδεχόμενο η AfD να βρεθεί στην πρώτη θέση, κερδίζοντας έτσι το πρώτο της ομόσπονδο κρατίδιο.

Τα κόμματα είχαν, ωστόσο, αποκλείσει ήδη προεκλογικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μέχρι τώρα η κρατιδιακή κυβέρνηση αποτελείτο από το CDU, το SPD και τους Πράσινους, οι οποίοι πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά για διπλασιασμό των ποσοστών τους.

Ποτέ μία εκλογική αναμέτρηση σε αυτό το μικρό γερμανικό κρατίδιο, στο οποίο κυριαρχεί σχεδόν αδιάκοπα από την επανένωση της Γερμανίας η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) δεν είχε προκαλέσει τόσο ενδιαφέρον σε εθνικό επίπεδο.

Μια εκλογική νίκη του AfD, που θα συνιστούσε την πρώτη στη χώρα, θα ήταν καταστροφική για τον Άρμιν Λάσετ, τον αρχηγό του CDU ο οποίος διεκδικεί να είναι ο διάδοχος της Μέρκελ στην καγκελαρία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους παρατηρητές.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αναζωπύρωνε τις συζητήσεις σχετικά με την νομιμότητά του ως υποψηφίου της δεξιάς και «θα αποδυνάμωνε την κατάσταση για το σύνολο του CDU», επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής του ανοιχτού πανεπιστημίου του Βερολίνου Χάγιο Φούνκε.

Το μεγαλύτερο γερμανικό κόμμα αντιμετωπίζει εδώ και μήνες μια κρίση εμπιστοσύνης που συνδέεται με αποτυχίες στην κυβερνητική διαχείριση κατά το τρίτο κύμα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού και σκάνδαλα διαφθοράς βουλευτών του όσον αφορά συμβόλαια αγοράς προστατευτικών μασκών.

Το CDU, το οποίο έχει ήδη υποστεί δύο σημαντικά πλήγματα τον Μάρτιο σε δύο περιφερειακές εκλογές, υποφέρει επίσης από μια σκληρή εσωτερική μάχη: η υποψηφιότητα του Λάσετ είχε αμφισβητηθεί από τον αρχηγό του βαυαρικού κόμματος Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), Μάρκους Ζέντερ, τον οποίο πολλοί κρίνουν πιο κατάλληλο να φέρει εις πέρας την προεκλογική εκστρατεία.

Ο αρχηγός του CDU επιβλήθηκε αλλά εξακολουθεί να μην είναι τόσο δημοφιλής στη χώρα. Χρειάζεται μια επιτυχία για να συσπειρώσει τις τάξεις του και να παγιώσει τη θέση του στους κόλπους των συντηρητικών, οι οποίοι, μετά την πτώση τους έναντι των Πρασίνων στην πρόθεση ψήφου σε εθνικό επίπεδο, ξανανέβηκαν πρόσφατα στην πρώτη θέση.

Αν και οι σημερινές εκλογές στο κρατίδιο αποτελούσαν μονομαχία ανάμεσα σε CDU και AfD, οι Πράσινοι, παραδοσιακά αδύναμοι στην πρώην ανατολική Γερμανία, ήλπιζαν να επωφεληθούν από τις καλές επιδόσεις τους στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο για να διπλασιάσουν το προ πενταετίας αποτέλεσμά τους και να φτάσουν το 10% -γεγονός όμως που δεν φαίνεται να κατορθώνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης