ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Δεν υπήρξε «θερμό επεισόδιο» με τους Ρώσους στη Μαύρη Θάλασσα

Το πολεμικό πλοίο HMS Defender στα ανοιχτά της Σκωτίας τον Μάιο του 2019 EPA / LPhot Ben Shread / BRITISH ROYAL NAVY

Αντικρούει η Βρετανία αναφορές της Ρωσίας για προειδοποιητικά πυρά του Πολεμικού Ναυτικού της εναντίον του αντιτορπιλικού του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού HMS Defender στη Μαύρη Θάλασσα.

Ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, την οποία επικαλείται το BBC, αναφέρει πως δεν ερρίφθησαν προειδοποιητικά πυρά, σημειώνοντας παράλληλα πως το HMS Defender έπλεε σε ουκρανικά χωρικά υδατα.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, ανέφερε ότι το HMS Defender πραγματοποιούσε «διέλευση ρουτίνας» και εισήλθε σε διεθνώς αναγνωρισμένο θαλάσσιο δίαυλο.

«Ως είθισται, τα ρωσικά πλοία παρακολούθησαν τη διέλευσή του και το ενημέρωσαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ασκήσεις στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο» επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Και προσθέτει ότι η ρωσική πλευρά διεξήγαγε ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα, και είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για τη δραστηριότητά της.

«Δεν υπήρξαν πυρά με στόχο το HMD Defender και δεν επιβεβαιώνουμε τον ισχυρισμό ότι ερρίφθησαν βόμβες στη ρότα του» τονίζεται στη βρετανική ανακοίνωση.

Εκ μέρους της Μόσχας είχε ανακοινωθεί νωρίτερα ότι το HMS Defender παραβίασε τα ρωσικά χωρικά ύδατα κοντά στην Κριμαία και ρωσικό πολεμικό πλοίο μεθοριακής περιπολίας έριξε προειδοποιητικά πυρά, ενώ βομβαρδιστικό Su-24M έριξε επίσης βόμβες στην πορεία πλεύσης του πλοίου.

Σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση, το βρετανικό αντιτορπιλικό Defender «στις 11:53, στις 23 Ιουνίου, ενεργώντας στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, παραβίασε τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και εισήλθε στα χωρικά ύδατα στην περιοχή του ακρωτηρίου Φιολέντ, έχοντας διανύσει τρία χιλιόμετρα».

Το βρετανικό αντιτορπιλικό έλαβε την προειδοποίηση ότι θα γίνει χρήση πυρών σε περίπτωση που παραβιάσει τα κρατικά σύνορα της Ρωσίας, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

«Στις 12:06 και στις 12:08 το πλοίο μεθοριακής περιπολίας έριξε προειδοποιητικά πυρά. Στις 12:19 αεροσκάφος τύπου Su-24M έριξε προειδοποιητικά τέσσερις βόμβες [OFAB-250] στην πορεία πλεύσης του αντιτορπιλικού Defender» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Όπως ισχυρίζεται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του, «στις 12:23 χάρη στις κοινές ενέργειες του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και της Μεθοριακής Υπηρεσίας της FSB το αντιτορπιλικό Defender εγκατέλειψε τα σύνορα των χωρικών υδάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι στο υπουργείο εκλήθη ο Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος αρμόδιος για ζητήματα άμυνας που υπηρετεί στην βρετανική πρεσβεία στην Μόσχα.

Προ της ανακοίνωσης περί προειδοποιητικών πυρών, η Μόσχα είχε καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, ζητώντας αντ 'αυτού «πολυμερείς προσπάθειες» με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, και για τα περιφερειακά κράτη να επιλύσουν προβλήματα χωρίς ανεπιθύμητη «βοήθεια» από εξωτερικές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης