ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Όστιν-Μίλεϊ: Η κατάρρευση του αφγανικού στρατού μας αιφνιδίασε

(Evelyn Hockstein/Pool via AP)

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο Στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, επικεφαλής του Κοινού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, καταθέτουν δημόσια για πρώτη φορά ενώπιον του Κογκρέσου από την πλήρη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, η οποία σηματοδότησε το τέλος του μακροβιότερου πολέμου της Αμερικής.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο υπουργός Άμυνας Όστιν έδωσε έμφαση στον προγραμματισμό που προηγήθηκε της εκκένωσης από το Αφγανιστάν και την τοποθέτηση δυνάμεων που επέτρεψαν στα στρατεύματα να φτάσουν στην Καμπούλ αρκετά γρήγορα καθώς άρχισε η εκκένωση.

Σύμφωνα με τον Όστιν, ήδη από την άνοιξη, το Πεντάγωνο άρχισε να σκέφτεται το ενδεχόμενο μιας μη πολεμικής εκκένωσης και να προετοιμάζεται για μια σειρά από σενάρια. Στις αρχές Ιουνίου, είχαν ήδη τοποθετηθεί δυνάμεις στην περιοχή, είπε, συμπεριλαμβανομένων τριών ταγμάτων πεζικού.

«Θέλαμε να είμαστε έτοιμοι και ήμασταν», υπογράμμισε.

Παρότι οι δύο πρώτες ημέρες της εκκένωσης ήταν «δύσκολες», παραδέχτηκε ο Όστιν, τα αμερικανικά στρατεύματα αποκατέστησαν την τάξη σε 48 ώρες και η τιτάνια προσπάθεια να μετακινηθούν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες και Αφγανοί σε κίνδυνο ξεκίνησε στα σοβαρά.

«Όλοι παρακολουθούσαμε όντας σε επιφυλακή τις εικόνες Αφγανών να ορμούν στον αεροδιάδρομο και τα αεροσκάφη μας. Όλοι θυμόμαστε τις σκηνές σύγχυσης έξω από το αεροδρόμιο», είπε ο Όστιν.

Ο Όστιν είπε ότι περισσότερα από 387 αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη αναχώρησαν από την περιοχή κατά την εκκένωση, κατά μέσο όρο σχεδόν 23 την ημέρα. «Στο απόγειο αυτής της επιχείρησης, ένα αεροσκάφος απογειωνόταν κάθε 45 λεπτά», είπε.

«Ήταν η μεγαλύτερη αεροπορική μεταφορά που διεξήχθη στην ιστορία των ΗΠΑ και εκτελέστηκε σε 17 ημέρες», είπε, ενώ παραθέτοντας τα στοιχεία, είπε ότι σχεδίαζαν να απομακρύνουν 70 με 80.000 πολίτες, και απομακρύναμε περισσότερους από 124.000, ενώ παραδέχτηκε ότι η επιχείρηση δεν ήταν τέλεια.

Ο υπουργός Άμυνας περιέγραψε στη συνέχεια που βρίσκονται τα πράγματα τώρα.

«Εργαζόμαστε ακόμη για να βγάλουμε τους Αμερικανούς που επιθυμούν να φύγουν», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτό τώρα είναι δουλειά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και όχι του στρατού.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Όστιν έκανε μια αναδρομή στον 20ετή πόλεμο, ρωτώντας ειλικρινά εάν οι ΗΠΑ είχαν τη σωστή στρατηγική, αν πίστευαν ψευδώς ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια αφγανική κυβέρνηση που θα διαρκέσει και αν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν αυτοδύναμο αφγανικό στρατό.

Ο Όστιν παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ δεν κατάλαβαν ποτέ τα προβλήματα στο πεδίο στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής διαφθοράς που υπονόμευσε και απονομιμοποίησε την κυβέρνηση που υποστήριζαν οι ΗΠΑ.

Όπως είπε, η κατάρρευση του αφγανικού στρατού μπροστά στην επίθεση των Ταλιμπάν «μας αιφνιδίασε όλους».

«Βοηθήσαμε στην οικοδόμηση ενός κράτους, κύριε Πρόεδρε, αλλά δεν μπορούσαμε να σφυρηλατήσουμε ένα έθνος», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το μήνυμα που στέλνει η αποχώρηση της Αμερικής από το Αφγανιστάν στους συμμάχους του ΝΑΤΟ και σε άλλους συμμάχους σε όλο τον κόσμο σχετικά με την αξιοπιστία των ΗΠΑ, ο Όστιν είπε ότι από τις συνομιλίες του με τους ομολόγους του, η αξιοπιστία μας παραμένει σταθερή.

Από την πλευρά του ο Στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ ξεκαθάρισε εξαρχής τις προειδοποιήσεις που έδωσαν στις διοικήσεις Τραμπ και Μπάιντεν οι στρατιωτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου.

Μια γρήγορη απόσυρση, όπως είπε ο Μίλεϊ στον Λευκό Οίκο το φθινόπωρο του 2020, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και του στρατού, οδηγώντας σε πλήρη κατάληψη των Ταλιμπάν.

Από τους επτά όρους που τέθηκαν στους Ταλιμπάν στη Συμφωνία της Ντόχα, που υπεγράφη στις αρχές του 2020 μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης Τραμπ, μόνο ένας τηρήθηκε. Οι Ταλιμπάν δεν επιτέθηκαν ποτέ στις αμερικανικές δυνάμεις μετά τη συμφωνία, αλλά «δεν τήρησαν πλήρως οποιαδήποτε άλλη δέσμευση», είπε ο Μίλεϊ.

Ο Μίλεϊ είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν άκουσε τις απόψεις των στρατιωτικών ηγετών, τις οποίες σκέφτηκε σοβαρά, αλλά προώθησε την απόσυρση όλων των στρατιωτών πλην των 650, που απαιτούνταν για να εξασφαλιστεί η πρεσβεία στην Καμπούλ και το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι.

Ο Μίλεϊ ήταν σκληρός στην εκτίμησή του για το μέλλον του Αφγανιστάν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν. «Μια ανασυσταθείσα Αλ Κάιντα ή ISIS με φιλοδοξίες να επιτεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια πολύ πραγματική πιθανότητα», προειδοποίησε. «Και αυτές οι συνθήκες ... θα μπορούσαν να εμφανιστούν στους επόμενους 12 έως 36 μήνες».

«Είναι σαφές ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν τελείωσε με τον τρόπο που σκοπεύαμε, με τους Ταλιμπάν τώρα στην εξουσία στην Καμπούλ», είπε και παραδέχτηκε ότι τους διέφυγε πλήρως η γρήγορη κατάρρευση του αφγανικού στρατού και κυβέρνησης, λέγοντας πως οι εκτιμήσεις τους ήταν πως αυτό θα συνέβαινε αργά το φθινόπωρο ή το χειμώνα και ότι η Καμπούλ θα μπορούσε να αντέξει ως την επόμενη άνοιξη.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του.

Με πληροφορίες από το CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης