ΚΟΣΜΟΣ

Μάγχη: Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το μεταναστευτικό με τη Βρετανία σε καθεστώς απομόνωσης

Με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Γαλλίας και Βελγίου, καθώς και των επικεφαλής των Europol και Frontex, διεξάγεται η Σύνοδος του Καλαί Francois Lo Presti/ Pool Photo via AP

Στη σκιά της χειρότερης προσφυγικής τραγωδίας στα νερά της Μάγχης από την αρχή του έτους και με τη Βρετανία σε καθεστώς «διπλωματικής απομόνωσης», η ευρωπαϊκή διακυβερνητική Σύνοδος του Καλαί για το μεταναστευτικό επιζητά την ενίσχυση των προσπαθειών για την πάταξη των δικτύων διακινητών.

«Οι νεκροί είναι υπερβολικά πολλοί και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι θα πεθάνουν και άλλοι άνθρωποι» δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζεράλ Νταρμανέν, κατά την έναρξη της συνόδου το απόγευμα της Κυριακής με τη συμμετοχή των ομολόγων του Γερμανίας, Ολλανδίας, Γαλλίας και Βελγίου, καθώς και των επικεφαλής των Europol και Frontex.

Η Βρετανία αποκλείστηκε από τη διάσκεψη εξαιτίας της οργής που πυροδότησε στο Μέγαρο των Ηλυσίων η κίνηση του Μπόρις Τζόνσον να απευθύνει επιστολή στον Εμανουέλ Μακρόν μέσω... Twitter, στην οποία εν είδει τελεσιγράφου καλούνταν το Παρίσι να δέχεται πίσω τους μετανάστες που φθάνουν στη Βρετανία από τη Μάγχη κα να οργανωθούν κοινές αστυνομικές περιπολίες στα βόρεια παράλια της Γαλλίας.

Οι επικριτές της κυβέρνησης Τζόνσον θεώρησαν την ανοιχτή επιστολή ως σκόπιμη πρόκληση με στόχο να κλιμακωθεί περαιτέρω η διαμάχη με τη Γαλλία, ενώ στην ίδια την Βρετανία σχολιαστές «υπενθύμισαν» στον Μπόρις Τζόνσον ότι μετά το Brexit η υποχρέωση των άλλων μελών της ΕΕ να δέχονται πίσω πρόσφυγες δεν ισχύει πια.

Η μεγάλη απούσα από τη σύνοδο, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ, ανέφερε πάντως μέσω ανάρτησης στο Twitter ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους της, «ώστε να αποφευχθούν νέες τραγωδίες στη Μάγχη».

Η ίδια ανέφερε ότι ξεκίνησε ήδη σήμερα, συνομιλώντας με την Ολλανδή ομόλογό της, την Άνκιε Μπρέκερς Νολς.

«Η πολιτική μας είναι σαφής: Αυτά τα πλοία πρέπει να σταματήσουν. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των Γάλλων» σχολίασε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Τζάβιντ, σε συνέντευξή του στο Sky News.

«Η σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι εύκολη, όμως είναι αναγκαία, η γεωγραφική μας θέση μας αναγκάζει να συνεργαζόμαστε» αναγνώρισε από την πλευρά του ο Ζεράλ Νταρμανέν από το Καλαί.

Έξω από το δημαρχείο του Καλαί είχαν συγκεντρωθεί περίπου 40 διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, όπως «Νταρμανέν, δολοφόνε, έχεις αίμα στα χέρια σου».

«Αυτά τα σύνορα σκοτώνουν εδώ και πάρα πολύ καιρό» και «Ανοίξτε τα σύνορα» έγραφαν στα πλακάτ τους οι συγκεντρωμένοι.

Την εργαλειοποίηση των προσφύγων καταγγέλλει ο Πάπας

Την ίδια στιγμή, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την οδύνη του για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Τετάρτη στη Μάγχη, για όσους έχουν αποκλειστεί στα σύνορα μεταξύ της Λευκορωσίας και της Πολωνίας και για εκείνους που πεθαίνουν στη Μεσόγειο, απορρίπτοντας «κάθε είδους εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού.

«Αισθάνομαι οδύνη για εκείνους που πέθαναν στη Μάγχη, για εκείνους που βρίσκονται στα σύνορα της Λευκορωσίας, μεταξύ των οποίων είναι και πολλά παιδιά, για εκείνους που πνίγονται στη Μεσόγειο» δήλωσε ο ποντίφικας στην κυριακάτικη ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους είναι η χειρότερη τραγωδία που έχει σημειωθεί στη Μάγχη από τις αρχές του έτους.

«Ας σκεφτούμε πόσοι μετανάστες εκτίθενται αυτές τις ημέρες σε πολύ σοβαρούς κινδύνους και πόσοι χάνουν τη ζωή τους στα σύνορά μας. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου σε εκείνους που μπορούν να συμβάλουν για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, ιδίως στις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, ώστε η κατανόηση και ο διάλογος να υπερισχύσουν τελικά της εργαλειοποίησης» επισήμανε ο Πάπας.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υπενθύμισε επίσης την τραγωδία εκείνων που προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Εκείνοι που επαναπατρίζονται στη Βόρεια Αφρική, αιχμαλωτίζονται από τους διακινητές. Τους μετατρέπουν σε σκλάβους, πουλούν τις γυναίκες, βασανίζουν τους άνδρες» είπε, προσθέτοντας: «Σε εκείνους τους πρόσφυγες που βρίσκονται σε τέτοιες καταστάσεις κρίσης, απευθύνω τις προσευχές μου και από την καρδιά μου λέω, να ξέρετε ότι είμαι στο πλευρό σας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης