ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική προειδοποίηση για «επικίνδυνες» πτήσεις αμερικανικών μαχητικών στη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσική προειδοποίηση για «επικίνδυνες» πτήσεις αμερικανικών μαχητικών στη Μαύρη Θάλασσα
Στην διαμαρτυρία απαριθμώνται παραδείγματα επικίνδυνων, κατά τη Μόσχα, ελιγμών από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Gemunu Amarasinghe

Με την ένταση στο «κόκκινο» εξαιτίας της επαπειλούμενης εισβολής στην Ουκρανία, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επέδωσε σήμερα, Τετάρτη, διάβημα διαμαρτυρίας στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα για την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Στην διαμαρτυρία απαριθμώνται παραδείγματα επικίνδυνων, κατά τη Μόσχα, ελιγμών από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, με πλέον πρόσφατες περιπτώσεις στις 3 Δεκεμβρίου, στις 6 και 13 Οκτωβρίου.

«Λόγω των προκλητικών αυτών ενεργειών, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα έλαβε σήμερα στις 8 Δεκεμβρίου νότα διαμαρτυρίας, με προειδοποίηση για τις επικίνδυνες συνέπειες μιας τέτοιας απερισκεψίας» δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν σε ουσιαστικό διάλογο για τις εγγυήσεις ασφαλείας και να συζητήσουν «τρόπους μείωσης των στρατιωτικών και πολιτικών εντάσεων».

«Διαφορετικά, όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας θα χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και την εξάλειψη των αναδυόμενων απειλών» προειδοποιεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποκριθεί στις «προκλήσεις» του ΝΑΤΟ.

Όπως είχε νωρίτερα επισημάνει η Μαρία Ζαχάροβα, οι αποφευχθείσες καταστροφές δεν σημαίνουν ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ μπορούν να συνεχίσουν να διακινδυνεύουν ατιμώρητα τις ζωές των ανθρώπων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ