ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον - ΕΜΑ: «Δεν υπάρχει ακόμη απάντηση» εάν χρειαζόμαστε νέο εμβόλιο

Η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ, επισημαίνει πως με πέντε εμβόλια και έξι φάρμακα κατά της Covid-19, «είμαστε σε μία πολύ πιο σταθερή θέση απ' ό,τι πέρυσι» AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα αναφορικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον στην αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων προκειμένου να καθοριστεί εάν θα απαιτηθεί ένα ειδικά προσαρμοσμένο εμβόλιο, δηλώνει η εκτελεστική διεθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Έμερ Κουκ, τη στιγμή που το νέο στέλεχος του κορωνοϊού εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

«Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη απάντηση στην ερώτηση αν θα χρειαστούμε ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο, με διαφορετική σύνθεση, για να καταπολεμήσουμε αυτή την παραλλαγή ή οποιαδήποτε άλλη» δήλωσε η Έμερ Κουκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Έχουμε ανάγκη από περισσότερα δεδομένα αναφορικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής στην αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων, καθώς και να συγκεντρώσουμε επιπλέον αποδείξεις» για τη δράση των σημερινών εμβολίων όσον αφορά την πρόληψη των σοβαρών ή πιο ελαφρών μορφών της νόσου, καθώς και των νοσηλειών και των θανάτων» επισήμανε.

Η Έμερ Κουκ υπογράμμισε εντούτοις πως, με πέντε εμβόλια και έξι φάρμακα κατά της Covid-19, «είμαστε σε μία πολύ πιο σταθερή θέση απ' ό,τι πέρυσι».

«Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά επιπλέον εργαλεία» υπογράμμισε, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε χθες, Δευτέρα, τη χρήση ενός πέμπτου εμβολίου κατά της Covid, αυτού της αμερικανικής Novavax, μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από τον EMA.

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού διαδίδεται με μεγάλη ταχύτητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είναι πλέον η κυρίαρχη, καθώς και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μoderna: Ζήτημα εβδομάδων το εμβόλιο για την «Όμικρον»

Την ίδια στιγμή, ο εκτελεστικός διευθυντής της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, πως αναμένεται χωρίς προβλήματα η ανάπτυξη ενισχυτικού εμβολίου εξειδικευμένου στην παραλλαγή Όμικρον με τις κλινικές δοκιμές να ξεκινούν στις αρχές του 2022

Η Moderna εκτιμά ότι θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές στις αρχές του επόμενου έτους για ένα ενισχυτικό εμβόλιο που θα προστατεύει από την ταχέως διαδεδομένη «Όμικρον», αλλά προς το παρόν εστιάζει στην αναμνηστική δόση του εμβολίου της που ήδη χορηγείται.

«Χρειάζεται μόνο μικρές προσαρμογές για την Όμικρον. Δεν αναμένω προβλήματα» δήλωσε ο Μπανσέλ σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα TagesAnzeiger που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης