ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Moderna: Ζήτημα εβδομάδων το εμβόλιο για την «Όμικρον»

Κορωνοϊός - Moderna: Ζήτημα εβδομάδων το εμβόλιο για την «Όμικρον»
Αρχές του 2022 ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο που θα προστατεύει από την «Όμικρον» AP Photo/Matt Rourke

Χωρίς προβλήματα αναμένεται η ανάπτυξη ενός ενισχυτικού εμβολίου εξειδικευμένου για τη μετάλλαξη Όμικρον από τη Moderna, με τις κλινικές δοκιμές να ξεκινούν στις αρχές του 2022, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της φαρμακοβιομηχανίας, Στεφάν Μπανσέλ. 

Η Moderna εκτιμά ότι θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές στις αρχές του επόμενου έτους για ένα ενισχυτικό εμβόλιο που θα προστατεύει από την ταχέως διαδεδομένη «Όμικρον», αλλά προς το παρόν εστιάζει σε μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της που ήδη χορηγείται.

«Χρειάζεται μόνο μικρές προσαρμογές για την Όμικρον. Δεν αναμένω προβλήματα», δήλωσε ο Μπανσέλ σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα TagesAnzeiger που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.

Η εταιρεία περίμενε σημαντικές πληροφορίες για τη νέα αυτή παραλλαγή που έχει θέσει σε «συναγερμό» τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να ξεκινήσει την ανάπτυξη εμβολίου για την «Όμικρον».

«Αυτό θα πάρει μία ή δύο εβδομάδες», είπε ο Μπανσέλ .

«Θα απαιτηθούν μερικοί μήνες ώστε να παραγάγουμε 500 εκατομμύρια δόσεις μετά την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών. Όμως η παραγωγική μας δυνατότητα είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη σήμερα από ό,τι πριν έναν χρόνο», σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Moderna.

Εφόσον ρυθμιστικές αρχές όπως ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)ή η Swissmedic της Ελβετίας απαιτήσουν περαιτέρω έρευνες, αυτό θα προσθέσει τουλάχιστον τρεις μήνες στη διαδικασία.

«Ορισμένες (σ.σ. ρυθμιστικές) αρχές ζητούν μελέτη, ενώ άλλες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη. Κατά τη γνώμη μου αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο σοβαρά εξελίσσεται η ασθένεια», είπε.

Η εταιρεία έχει παραγάγει περίπου 700 με 800 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού φέτος, και προβλέπει την παραγωγή ακόμη περισσότερων το 2022, ενώ έχει ενισχύσει την παραγωγή της από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το μήνα σε 150 εκατομμύρια.

Μετά τις καθυστερήσεις στην παράδοση και την παραγωγή που σημειώθηκαν στις αρχές του 2021, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία είναι πλέον σε θέση να συμβαδίζει με τους στόχους παραγωγής και να παραδίδει τις παραγγελίες εγκαίρως.

Πρόσθετες γραμμές παραγωγής μέσω συμφωνίας με την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Lonza (LONN.S) θα τεθούν σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενισχύοντας την παραγωγή, ενώ για πρώτη φορά έχει πλέον και διαθέσιμο απόθεμα 30 εκατ. δόσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ