ΚΟΣΜΟΣ

Τα στατιστικά του τουρκικού στρατού: Το μέγεθος, οι εκκαθαρίσεις, η παρουσία στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Τα στατιστικά του τουρκικού στρατού: Το μέγεθος, οι εκκαθαρίσεις, η παρουσία στη «Γαλάζια Πατρίδα»
Από το 2016 μέχρι σήμερα απομακρύνθηκε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ένας «μικρός στρατός», μεταξύ τους 150 στρατηγοί και 10.528 αξιωματικοί AP Photo/Ali Unal

Το μέγεθος των εκκαθαρίσεων, αλλά και της αναταραχής, στο εσωτερικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 καταδεικνύουν οι χιλιάδες απομακρύνσεις στελεχών από τις τάξεις του.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, από τις 15 Ιουλίου του 2016, όποτε εκδηλώθηκε το πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απομακρύνθηκαν μέχρι σήμερα από το στράτευμα 24.256 στελέχη, εκ των οποίων 150 στρατηγοί και 10.528 αξιωματικοί.

Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα για άλλα 1.185 άτομα του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.

Όλοι τους κατηγορούνται για συμμετοχή στο δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος και ο οποίος ζει εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ασκήσεις και συνεχής έξοδος στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Στα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα παρουσιάζουν ο πολύ μεγάλος αριθμός στρατιωτικών ασκήσεων και οι έξοδοι του τουρκικού Ναυτικού, στην αποκαλούμενη από την Τουρκία «Γαλάζια Πατρίδα».

Συγκεκριμένα τα τελευταία πέντε χρόνια οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν 500 εθνικές και διεθνείς εκπαιδευτικές δράσεις.

Όσον αφορά στο Ναυτικό της Τουρκίας, κατέρριψε κάθε ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, φτάνοντας στις 200 χιλιάδες ώρες πλεύσης μέσα σε ένα χρόνο.

Το μέγεθος του στρατεύματος

Τέλος, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα στοιχεία, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας απασχολεί προσωπικό 479.833 ατόμων, εκ των οποίων οι 440.293 είναι στρατιωτικοί.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά για το μέγεθος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αμφισβητηθεί στο παρελθόν από αμυντικούς αναλυτές και θεωρείται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Εξάλλου, στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα μέλη της πανίσχυρης Χωροφυλακής και της Ακτοφυλακής, που υπάγονται μεν στο υπουργείο Εσωτερικών, έχουν όμως στρατιωτική δομή, στην περίπτωση της Χωροφυλακής συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων και τα ανώτερα κλιμάκιά τους στελεχώνονται από αξιωματικούς του Στρατού και του Ναυτικού αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ