ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - Βρετανός υπουργός Άμυνας: Κατευνασμός της Ρωσίας όπως της ναζιστικής Γερμανίας το 1938

Ουκρανία - Βρετανός υπουργός Άμυνας: Κατευνασμός της Ρωσίας όπως της ναζιστικής Γερμανίας το 1938
O Μπεν Γουάλας, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού (δεξιά). Ο Βρετανός υπουργός παρομοίασε τις διπλωματικές προσπάθειες στην Ουκρανική Κρίση με την πολιτική κατευνασμού έναντι της ναζιστικής Γερμανίας πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Savitskiy Vadim, Russian Defense Ministry Press Service via AP

Με την πολιτική κατευνασμού που ακολούθησαν οι Σύμμαχοι προς την ναζιστική Γερμανία τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, νομίζοντας ότι έτσι θα αποφύγουν τον πόλεμο, παρομοίασε τη στάση της Δύσης σήμερα έναντι της Ρωσίας και της Ουκρανικής Kρίσης ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας.

Ο Μπεν Γουάλας είπε ότι υπάρχει ένα «άρωμα Μονάχου στον αέρα» -μια αναφορά στη διπλωματία που απέτυχε να αποτρέψει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για τη Συμφωνία του Μονάχου τον Σεπτέμβριο του 1938, μεταξύ Γερμανίας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας, που επέτρεψε στον Χίτλερ την προσάρτηση και κατοχή εδαφών της Τσεχοσλοβακίας και δεν πέτυχε τελικά τον αρχικό στόχο της αποφυγής του πολέμου, αλλά κατεγράφη στην Ιστορία ως μία προδοτική πράξη εκ μέρους των Συμμάχων.

«Άρωμα Μονάχου στον αέρα»

Η Ρωσία είναι «πολύ πιθανό» να εισβάλει στην Ουκρανία παρά τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες, είπε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας και εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι «η Ρωσία συνέχισε να μετακινεί στρατεύματα» ακόμα και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Σε συνέντευξή του στους Sunday Times, ο κ. Γουάλας είπε:

«Μπορεί [ο Πούτιν] απλώς να σβήσει τις μηχανές των αρμάτων του και να γυρίσουμε όλοι στα σπίτι μας, αλλά διακρίνεται ένα "άρωμα Μονάχου" στον αέρα για κάποιους στη Δύση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, Μπράντον Λιούις, οποίος μιλώντας στο BBC παρατήρησε ότι «αν κοιτάξετε πίσω σε εκείνη τη χρονική περίοδο, υπήρχε μεγάλη διπλωματική δέσμευση, τότε υπήρχε μια αισιοδοξία, στην πραγματικότητα, ότι μπορεί να υπάρξει ο δρόμος της διπλωματίας».

«Αυτό τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν η πρόθεση ή ο στόχος του Αδόλφου Χίτλερ εκείνη την εποχή» προσέθεσε, εκφράζοντας την ίδια άποψη με τον Γουάλας.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέδια εισβολής στην Ουκρανία, αλλά έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα. Οι ΗΠΑ εκτιμούν εδώ και εβδομάδες ότι μια ρωσική εισβολή εναντίον της γειτονικής της χώρας είναι επικείμενη και ανέφεραν πως ενδεχομένως πρόκειται για θέμα ημερών.

Ουκρανία: Δεν βοηθούν τέτοιες δηλώσεις

Στις θέσεις που εξέφρασαν οι δύο υπουργοί αντέδρασε έντονα ο Βαντίμ Πριστάικο, πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το να χαρακτηρίζουμε πολιτική κατευνασμού τις διπλωματικές προσπάθειες με τη Ρωσία δεν βοηθάει, ανέφερε ο Ουκρανός διπλωμάτης.

«Δεν είναι η καλύτερη στιγμή για εμάς να προσβάλλουμε τους εταίρους μας στον κόσμο, υπενθυμίζοντάς τους αυτήν την πράξη που στην πραγματικότητα δεν έφερε ειρήνη, αλλά το αντίθετο, οδήγησε στον πόλεμο» δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Στο Κίεβο, ο πρόεδρος χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε χτες, Σάββατο, ότι οι αμερικανικές προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν» τους Ουκρανούς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε:

«Αυτή τη στιγμή ο καλύτερος φίλος των εχθρών μας είναι ο πανικός στη χώρα μας. Και όλες αυτές οι πληροφορίες (σχετικά με μια πιθανή επίθεση) το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν τον πανικό και δεν μας βοηθούν».

Ο ίδιος έκρινε ότι υπάρχουν «πάρα πολλές» ανακοινώσεις, που κάνουν λόγο για έναν «βαθύ, ολοκληρωτικό πόλεμο εκ μέρους της Ρωσίας».

«Εάν έχετε μια επιπλέον πληροφορία σχετικά με μια βέβαιη, κατά 100%, εισβολή, δώστε την μας», τόνισε.

«Κατανοούμε τον κίνδυνο, γνωρίζουμε ότι βρίσκονται εκεί», συμπλήρωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ