ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στην άλωση του Ντονμπάς στοχεύει η Μόσχα - Επαμφοτερίζουσα έναντι ειρηνευτικής συμφωνίας

Η Ρωσία εξαπέλυσε νέες επιθέσεις στην Ουκρανία παρά τις δεσμεύσεις για «δραστική μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας» στον ουκρανικό Βορρά AP Photo/Rodrigo Abd

Για εν εξελίξει «προγραμματισμένη αναδιατάξη» των δυνάμεων γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ και επικέντρωση «στο τελικό στάδιο της επιχείρησης για την απελευθέρωση» του Ντονμπάς κάνει λόγο η Ρωσία, στον απόηχο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων της Κωνσταντινούπολης. Ταυτόχρονα εκπέμπει «μεικτά σήματα» ως προς το εάν έχει επιτελεστεί στις συνομιλίες πρόοδος προς διευθέτηση που θα οδηγήσει στη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρεται ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις «ανασυντάσσονται» γύρω από το Κίεβο, ισχυριζόμενο ότι ανέκαθεν ο στόχος τους ήταν ο εγκλωβισμός και η αποδυνάμωση των ουκρανικών δυνάμεων στο βορρά προκειμένου να τους εμποδίσουν να ενταχθούν στη μάχη στα ανατολικά της χώρας.

«Όλοι αυτοί οι στόχοι επιτεύχθηκαν» λέει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι τώρα οι επιχειρήσεις θα εστιαστούν στην ολοκλήρωση της «τελικής φάσης απελευθέρωσης» του Ντονμπάς. Η Μόσχα ήδη σφυροκόπησε την Τετάρτη σχεδόν όλες τις πόλεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Η νέα ανακοίνωση για τη στρατηγική στο μέτωπο της Ουκρανίας ακολουθεί δηλώσεις από ρωσικά χείλη την Τρίτη, μετά το πέρας των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, αναφορικά με «δραστική μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας» στον ουκρανικό Βορρά. Ωστόσο, το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίστηκε την Τετάρτη τόσο στο Κίεβο, όσο και στο Τσερνίχιβ, με τον δήμαρχο της πόλης να κάνει μάλιστα λόγο για «κολοσσιαία» επίθεση.

Από ουκρανικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, δήλωσε εξίσου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται και ετοιμάζονται για κλιμάκωση των επιθέσεων στα ανατολικά.

«Η βασική προσπάθεια [της Ρωσίας] επικεντρώνεται στην περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε ο Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα εξακολουθεί να προσπαθεί να καταλάβει τη Μαριούπολη και τις πόλεις Ποπάσνα και Ρούμπιζνε, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχει παρατηρήσει κάποιες μετακινήσεις μακριά από το Κίεβο και το Τσερνίχιφ, όμως δεν θεωρεί στην παρούσα φάση ότι πρόκειται για μαζική αποχώρηση.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε, εν τω μεταξύ, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσινγκτον στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες. Χαρακτήρισε τις ρωσικές απώλειες «απίστευτες», επισημαίνοντας ότι παρόλα αυτά «η Ρωσία δεν έχει συνειδητοποιήσει τελικά πόσο ισχυρός είναι ο ουκρανικός στρατός».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στην τελευταία του ανακοίνωση, στις 25 Μαρτίου, επιβεβαίωνε το θάνατο μόνο 1.351 Ρώσων στρατιωτών. Η εκτίμηση του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας κάνει λόγο για 17.000 Ρώσους στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ταυτόχρονα, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, πως οι σύμβουλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν τρέμουν να του πουν την αλήθεια για την πορεία του πολέμου.

«Ο Ρώσος πρόεδρος παραπλανήθηκε από τους συμβούλους του για την κακή τροπή που έχει λάβει για τη Μόσχα ο πόλεμος στην Ουκρανία και πόσο επιζήμιες είναι οι κυρώσεις των Δυτικών για τη ρωσική οικονομία, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών.

«Έχουμε πληροφορίες ότι ο Πούτιν αισθάνθηκε παραπλανημένος από τον ρωσικό στρατό», που τον οδήγησε να μην εμπιστεύεται τη στρατιωτική ηγεσία» ανέφερε ο ίδιος κατά το πρακτορείο Reuters. Στην ίδια εκτίμηση αναφέρθηκε αργότερα και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία, όπως μετέδωσε το CNNi.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο στην παρούσα φάση διακρίνει ότι «αναδιατάσσεται» περίπου το 20% της ρωσικής δύναμης που είχε αναπτυχθεί γύρω από το Κίεβο, με ορισμένους στρατιώτες να έχουν κατευθυνθεί το τελευταίο 24ωρο στη Λευκορωσία. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι στρατιώτες θα επανεξοπλιστούν και θα αναπτυχθούν εκ νέου σε άλλα σημεία της Ουκρανίας.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Τζον Κίρμπι επισήμανε ότι εάν έχει οποιοδήποτε ίχνος αξοπιστίας ο ρωσικός ισχυρισμός περί αποκλιμάκωσης τα στρατεύματα θα πρέπει να επιστρέψουν στους στρατώνες. Σημείωσε, επίσης, πως οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να πλήττουν το Κίεβο από αέρος και με πυρά πυροβολικού.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η διαβόητη Wagner έχει αναπτύξει γύρω στους 1.000 μισθοφόρους στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ως προς την πορεία της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης και το εάν επιτελέστηκε τελικά η μη πρόοδος στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεικτες ενδείξεις φθάνουν από τη Μόσχα -γεγονός που εντείνει τη δυσπιστία και το σκεπτικισμό για τις προθέσεις της Μόσχας και κατά πόσο ο τερματισμός του πολέμου μπορεί να βρίσκεται κοντά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη πως «τίποτε ελπιδοφόρο» δεν προέκυψε από τις συνομιλίες, ούτε και υπήρξε κάποια απτή ένδειξη προόδου. Αν και χαρακτήρισε «θετικό» ότι δόθηκε το περίγραμμα των προτάσεων του Κιέβου, επισήμανε πως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

Όμως, μόλις λίγες ώρες αργότερα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, λέγοντας ότι η Ουκρανία «για πρώτη φορά παρέθεσε την ετοιμότητά της, εγγράφως, να εκπληρώσει μία σειρά σημαντικών προϋποθέσεων προς την οικοδόμηση κανονικών, και ελπίζω καλών, γειτονικών σχέσεων με τη Ρωσία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικές ως προς τις ρωσικές προθέσεις, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, δήλωσε πως δεν έχει διαπιστώσει πρόοδο στις συνομιλίες.

Αναφερόμενος στη ρωσική πλευρά, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είπε ότι απομένει να διαπιστωθεί κατά πόσο τα λόγια θα γίνουν πράξεις. Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν αλλαγές στη στάση της Μόσχας, ανέφερε ο Λε Ντριάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο France24.

Για θετικές ενδείξεις έχει κάνει λόγο από πλευράς του το Κίεβο, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τονίζει ωστόσο πως «δεν είμαστε αφελείς».

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε την Τετάρτη νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Βάσει ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου συζητήθηκαν οι «πρόσθετες» στρατιωτικές δυνατότητες που απαιτούνται για να βοηθηθεί ο ουκρανικός στρατός «να υπερασπιστεί τη χώρα του».

Κατηγορίες για βόμβες διασποράς και πυρομαχικά φωσφόρου - Χτυπήθηκε κτήριο του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη

Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές αρχές στη νότια και νοτιοανατολική Ουκρανία κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν στις επιθέσεις τους βόμβες διασποράς και πυρομαχικά φωσφόρου.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν πυρομαχικά φωσφόρου και βομβαρδίζουν οικισμούς στο μέτωπο που χωρίζει εδάφη που ελέγχονται από τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις από περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι και η τελευταία προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη απέτυχε, καθώς δεν επετράπη να περάσουν οχηματοπομπές αμάχων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε, διά του υπουργείου Άμυνας, νέα προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση αμάχων στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης και το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Ζαπορίζια. Αβέβαιο είναι όμως και πάλι εάν οι άμαχοι θα μπορέσουν να διαφύγουν.

Το σφυροκόπημα της Μαριούπολης θα τερματιστεί μόνο εφόσον οι ουκρανικές δυνάμεις παραδώσουν τα όπλα φέρεται να διαμήνυσε από πλευράς του ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, βάσει ανακοίνωσης του Κρεμλίνου.

Εκ μέρους των ουκρανικών αρχών καταγγέλθηκε -και επιβεβαιώνεται μέσω δορυφορικής φωτογραφίας της Maxar Technologies- ότι έγινε στόχος βομβαρδισμών κτήριο του Ερυθρού Σταυρού στη μαρτυρική πόλη.

Αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού, με σαφή σήμανση στην οροφή της, έγινε στόχος τουλάχιστον δύο επιδρομών, όπως καταδεικνύει δορυφορική φωτογραφία της Maxar Technologies που έχει περιέλθει στην κατοχή του CNNi.Maxar Technologies/CNNi

Η Μαριούπολη, με πληθυσμό 400.000 κατοίκων -περιλαμβανομένων Ελλήνων- προ της ρωσικής εισβολής, είναι πλέον μία πόλη σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη, παραδομένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη.

Επιπλέον δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar Technologies που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη αποτυπώνουν την κλίμακα της καταστροφής, καθώς και εκατοντάδες αμάχους να σχηματίζουν ουρές έξω από σούπερ μάρκετ της πόλης.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, έχει προειδοποιήσει με απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή απευθύνοντας δραματική έκκληση για βοήθεια προς απομάκρυνση των 160.000 έως 170.000 αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη. Η δημοτική αρχή κάνει λόγο για τουλάχιστον 5.000 νεκρούς -ανάμεσά τους 210 παιδια- στη μακρά πολιορκία της πόλης.

Διαβάστε αναλυτικά

Παράδοση της Μαριούπολης απαιτεί ο Πούτιν - Στόχος επιδρομών κτήριο του Ερυθρού Σταυρού

Δραματικός απολογισμός νεκρών αμάχων σε Μικολάιβ και Ιρπίν

Ουκρανός στρατιώτης παρηγορεί την 82χρονη Λαρίσα Κολέσνκι μετά την απομάκρυνσή της από το Ιρπίν, στα περίχωρα του ΚιέβουAP Photo/Rodrigo Abd

Στον ουκρανικό νότο, ο δήμαρχος του Μικολάιβ, Ολεξάντρ Σενκέβιτς, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς στο σφυροκόπημα της πόλης και ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 80 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 450 τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ακόμη πιο δραματικός είναι ο απολογισμός των νεκρών αμάχων στο Ιρπίν, στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου, σύμφωνα με απολογισμό των δημοτικών αρχών. Έως και 300 άμαχοι, καθώς και 50 στρατιώτες, σκοτώθηκαν στην πόλη Ιρπίν έως ότου την ανακαταλάβουν από τους Ρώσους οι ουκρανικές δυνάμεις, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι καθ' όλη την περασμένη νύχτα συνεχίζονταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή.

«Στην κορύφωση των εχθροπραξιών, όταν γίνονταν βομβαρδισμοί όλη την ημέρα, οι άνθρωποι απλώς ενταφιάζονταν στους κήπους ή στα πάρκα. Πιστεύω ότι περίπου 200-300 σκοτώθηκαν, δυστυχώς. Η μισή πόλη έχει καταστραφεί. Είναι σίγουρο ότι πολλοί βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα και [...] ψάχνουμε στα υπόγεια» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ολεξάντερ Μαρκούσιν.

Ο δήμαρχος υπολογίζει ότι σήμερα παραμένουν «περίπου 3.500» κάτοικοι στην πόλη, η οποία αριθμούσε 60.000 κατοίκους. Το Ιρπίν σφυροκοπήθηκε από τον ρωσικό στρατό από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece σε Liveblog την 35η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης