ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιωτικά αδύναμη θέλουν οι ΗΠΑ τη Ρωσία - Περισσότερα όπλα και οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο

Η ανακοίνωση έγινε μετά το ταξίδι που πραγματοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν στο Κίεβο το Σαββατοκύριακο (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε τη Δευτέρα την πώληση στην Ουκρανία «μη τυπικών πυρομαχικών» αξίας 165 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πώληση στις 24 Απριλίου, ανέφερε η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση έγινε μετά το ταξίδι που πραγματοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν στο Κίεβο το Σαββατοκύριακο.

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας είπε στους δημοσιογράφους ότι «είναι το είδος των πυρομαχικών που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί επειδή τόσα πολλά από τα συστήματά τους ήταν πρώην σοβιετικά».

«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές διατηρώντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα των δυνάμεών της», σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο οποίο προστίθεται ότι η Ουκρανία ζήτησε να αγοράσει «διάφορα φυσίγγια μη τυποποιημένων πυρομαχικών».

Πρόκειται για έναν από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ ταξίδεψαν στην ουκρανική πρωτεύουσα την Κυριακή, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους Ουκρανούς αξιωματούχους, καθιστώντας τους τους πλέον υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν ταξιδέψει στη χώρα από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους των δύο υπουργείων, ο Μπλίνκεν και ο Όστιν υποσχέθηκαν ακόμα νέα βοήθεια ύψους 713 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση Ζελένσκι και άλλες χώρες στην περιοχή, που φοβούνται τη ρωσική επιθετικότητα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους επίσκεψης, ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε στον Ζελένσκι την επιστροφή μιας διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ουκρανία με πολύ σταδιακό τρόπο, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να διορίσει μια νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, την Μπρίτζετ Μπρινκ, που διατελεί αυτή τη στιγμή πρέσβειρα της Σλοβακίας.

Μπλίνκεν και Όστιν επέμειναν τη Δευτέρα ότι η Ρωσία απέτυχε στην εισβολή της στην Ουκρανία, με τον Όστιν να λέει ρητά ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας να αποδυναμώνονται.

«Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί να κάνει αντίστοιχα πράγματα όπως η εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου από την Πολωνία, προσθέτοντας πως η Ρωσία έχει ήδη χάσει πολλές από τις στρατιωτικές της ικανότητες και πολλά στρατεύματα. «Και δεν επιθυμούμε να καταφέρει να αποκαταστήσει γρήγορα αυτές τις ικανότητές της», σημείωσε.

Ο Μπλίνκεν εκτίμησε ότι «η Ρωσία δεν έχει πετύχει τους στρατιωτικούς της στόχους, η Ρωσία έχει ήδη αποτύχει και η Ουκρανία έχει ήδη πετύχει».

«Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί το υπόλοιπο αυτού του πολέμου, αλλά ξέρουμε ότι μια κυρίαρχη ανεξάρτητη Ουκρανία θα παραμείνει πολύ περισσότερο από όσο θα είναι στη σκηνή ο Βλαντιμίρ Πούτιν», είπε.

Προειδοποίηση Ρωσίας για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ για την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Ουάσιγκτον, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας.

«Υπογραμμίσαμε ότι είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση, όταν οι ΗΠΑ δίνουν συνεχώς όπλα στην Ουκρανία και ζητήσαμε να μπει ένα τέλος σε αυτήν την πρακτική», είπε ο Ανατόλι Αντόνοφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 TV.

Ο Αντόνοφ έκανε, επίσης, γνωστό ότι μια επίσημη διπλωματική νότα επιδόθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου η Ρωσία εξέφραζε τις ανησυχίες της. Επισήμανε πως τέτοιες προμήθειες όπλων από τις ΗΠΑ θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση και θα κλιμακώσουν τη σύρραξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης