ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία κατά ΗΠΑ: Μην στέλνετε άλλα όπλα στην Ουκρανία - Κατάπαυση πυρός στο Αζοφστάλ και νέα πλήγματα

Ρωσία κατά ΗΠΑ: Μην στέλνετε άλλα όπλα στην Ουκρανία - Κατάπαυση πυρός στο Αζοφστάλ και νέα πλήγματα
Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα στη Μαριούπολη AP Photo/Alexei Alexandrov

Αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ απηύθυνε η Ρωσία για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, την ώρα που η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός για τους αμάχους στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, προκειμένου να τους επιτρέψει να εγκαταλείψουν το χαλυβουργείο, στο οποίο βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και αρκετές ημέρες. 

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι Ουκρανοί υποστηρικτές τους δεσμεύονται να «σταματήσουν μονομερώς τις εχθροπραξίες στις 14.00 ώρα Μόσχας (14.00 ώρα Ελλάδας), να αποσύρουν τις μονάδες τους σε μια ασφαλή απόσταση και να διασφαλίσουν την αποχώρηση» των αμάχων «σε κατεύθυνση της επιλογής τους», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σε ένα δελτίο τύπου.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι κατηγορίες των ανθρώπων στους οποίους επιτρέπεται να φύγουν είναι οι γυναίκες, τα παιδιά και το προσωπικό του εργοστασίου.

«Εάν άμαχοι παραμένουν στο εργοστάσιο, εμείς αξιώνουμε ρητά από τις αρχές του Κιέβου να δώσουν στις διοικητές των (ουκρανικών) εθνικιστικών δυνάμεων την εντολή να τους αφήσουν», συμπληρώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Συνεχή πλήγματα

Την ίδια στιγμή, τα ρωσικά πλήγματα συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις. Το μεσημέρι της Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του έπληξαν το διυλιστήριο πετρελαίου της ουκρανικής πόλης Κρεμεντσούκ, βορειοδυτικά του Ντνίπρο.

Σύμφωνα με το Reuters, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η ρωσική αεροπορία έπληξε 56 στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα, η Ρωσία εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον δύο πόλεων στην επαρχία Βινίτσια στην κεντρική Ουκρανία, με αποτέλεσμα αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων να σκοτωθούν και να τραυματιστούν. Ταυτόχρονα, πέντε σιδηροδρομικοί σταθμοί στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας έγιναν στόχος επιθέσεων, προκαλώντας άγνωστο αριθμό θυμάτων.

Προειδοποίηση για τη βοήθεια

Παράλληλα, η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ για την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Ουάσιγκτον, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας.

«Υπογραμμίσαμε ότι είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση, όταν οι ΗΠΑ δίνουν συνεχώς όπλα στην Ουκρανία και ζητήσαμε να μπει ένα τέλος σε αυτήν την πρακτική», είπε ο Ανατόλι Αντόνοφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 TV.

Ο Αντόνοφ έκανε, επίσης, γνωστό ότι μια επίσημη διπλωματική νότα επιδόθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου η Ρωσία εξέφραζε τις ανησυχίες της. Επισήμανε πως τέτοιες προμήθειες όπλων από τις ΗΠΑ θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση και θα κλιμακώσουν τη σύρραξη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, αργά χθες το βράδυ, οι οποίοι υποσχέθηκαν νέα βοήθεια ύψους 713 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση Ζελένσκι και άλλες χώρες στην περιοχή, που φοβούνται τη ρωσική επιθετικότητα.

Οι ρωσικές «ανησυχίες» έρχονται την ώρα που η Γερμανία εξετάζει την «άμεση» παράδοση 100 τεθωρακισμένων οχημάτων Marder στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, η κατασκευάστρια Rheinmetall προσπαθεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια εξαγωγής από την κυβέρνηση, με στόχο τα πρώτα οχήματα να είναι επιχειρησιακά έτοιμα εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η Rheinmetall έχει ζητήσει ακόμη άδεια προκειμένου να παραδώσει άρματα μάχης Leopard 1, του προηγούμενου άρματος μάχης από αυτό που χρησιμοποιεί σήμερα η Γερμανία (Leopard 2).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ