ΚΟΣΜΟΣ

Αζοφστάλ: Ανελέητη ρωσική επιχείρηση για να πέσει το τελευταίο «οχυρό» της Μαριούπολης

Planet Labs PBC via AP

Την παράδοση των Ουκρανών μαχητών που βρίσκονται στο συγκρότημα χαλυβουργίας Αζοφστάλ ζητά από την Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τη στιγμή που το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για αθέτηση της κατάπαυσης πυρός που η ίδια μονομερώς ανακοίνωσε, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση των εγκλωβισμένων αμάχων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.  

Αιματηρές μάχες και βομβαρδισμοί σημειώνονται στον τελευταίο θύλακα ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εισέλθει στο Αζοφστάλ και βρίσκονται αντιμέτωπα με περίπου 2.000 Ουκρανούς μαχητές, όπως εκτιμά η Μόσχα.

«Για άλλη μια φορά, οι Ρώσοι αθέτησαν τις υποσχέσεις τους για κατάπαυση του πυρός και δεν επέτρεψαν την εκκένωση αμάχων που συνεχίζουν να προφυλάσσονται από τους βομβαρδισμούς στα υπόγεια του εργοστασίου» δήλωσε μέσω Telegram, o Ουκρανός λοχαγός Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, μέσα από το εργοστάσιο χαλυβουργίας.

«Πριν από τρεις ημέρες, ο εχθρός εισέβαλε στην περιοχή του Αζοφστάλ όπου συνεχίζονται σφοδρές και αιματηρές μάχες», πρόσθεσε ο Παλαμάρ, επιβεβαιώνοντας χθεσινοβραδινές δηλώσεις του διοικητή του τάγματος Αζόφ, Ντενίς Προκοπένκο.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ολέκσιι Αρεστόβιτς δήλωσε νωρίτερα στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι «ρωσικές δυνάμεις μπήκαν χθες (σ.σ. Τετάρτη)» στο εργοστάσιο. «Έχουμε πολλές πληροφορίες, συχνά αντιφατικές» για την υφιστάμενη κατάσταση, πρόσθεσε, αρνούμενος να δώσει ακριβή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις.

Πούτιν: Έτοιμη η Ρωσία να παράσχει ασφαλές πέρασμα για τους αμάχους

Ενόσω συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και πέραν του «αιτήματος» παράδοσης των Ουκρανών μαχητών, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία παραμένει πρόθυμη να παράσχει ασφαλή διέλευση αμάχων από το συγκρότημα, κατά τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο

Οι αρχές της Μαριούπολης εκτιμούν ότι περίπου 200 άμαχοι και περισσότερα από 30 παιδιά εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα στο εργοστάσιο, του οποίου το τεράστιο δίκτυο υπόγειων αποθηκών έχει υποστεί μπαράζ βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις.

Νωρίτερα το πρωί, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επιβολή κατάπαυσης του πυρός στο εργοστάσιο για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι. Όπως είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «θα χρειαστεί χρόνος, απλώς για να βγουν οι άνθρωποι από αυτά τα υπόγεια, από αυτά τα υπόγεια καταφύγια. Στις παρούσες συνθήκες, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βαρύ εξοπλισμό για να καθαρίσουμε τα ερείπια. Όλα πρέπει να γίνουν με το χέρι».

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από τις 08:00 έως τις 18:00 ώρα Μόσχας στις 5, 6 και 7 Μαΐου από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χαλυβουργίας Αζοφστάλ προκειμένου ν’ απομακρυνθούν άμαχοι» δήλωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι η Ρωσία επανέλαβε την επίθεσή της στη Μαριούπολη, προκειμένου να πάρει τον έλεγχο του εργοστασίου.

Καθ' οδόν για τη Μαριούπολη νέα αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ

Μια νέα αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ είναι καθ’ οδόν για το Αζοφστάλ,προκειμένου να απομακρύνει τους αμάχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

«Σήμερα, την ώρα που μιλάμε, μια αυτοκινητοπομπή είναι καθ’ οδόν για να φτάσει στο Αζοφστάλ μέχρι αύριο το πρωί, με την ελπίδα ότι θα παραλάβει τους αμάχους που παραμένουν σε αυτή την ανήλιαγη κόλαση, όπου κατοικούν εδώ και τόσες εβδομάδες και μήνες και θα τους οδηγήσει στην ασφάλεια», είπε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία.

Μια πρώτη επιχείρηση που οργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό επέτρεψε να απομακρυνθούν 101 άμαχοι από το αχανές χαλυβουργείο. Η αυτοκινητοπομπή αυτή έφτασε την Τρίτη στην πόλη Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό και απέχει 230 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τον Γκρίφιθς, ο ΟΗΕ συνόδευσε την Τετάρτη περισσότερους από 340 αμάχους που ήθελαν να φύγουν «από διάφορες συνοικίες της Μαριούπολης».

Όλες οι εξελίξεις για την 71η μέρα πολέμου στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης