ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στη Βενεζουέλα-Πολίτες κλέβουν από κοτόπουλα μέχρι εσώρουχα

REUTERS / CARLOS GARCIA RAWLINS

Χαοτική είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα όπου ομάδες πολιτών κλέβουν αλεύρι, κοτόπουλα ακόμα και εσώρουχα, καθώς αυτή την εβδομάδα τα περιστατικά λεηλασιών εξαπλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας όπου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν ελλείψεις σε πολλά βασικά είδη.

Μόνο λίγοι δεν είναι οι Βενεζουελάνοι που σηκώνονται στη μέση της νύχτας και κάθονται για ώρες στις ουρές που σχηματίζονται μπροστά από τα σούπερ μάρκετ για να εξασφαλίσουν είδη πρώτης ανάγκης.

Καθώς, όμως, όλο και περισσότεροι φεύγουν με τα χέρια άδεια και οι τιμές των προϊόντων στη μαύρη αγορά αυξάνονται, το φαινόμενο των λεηλασιών, επίσης εντείνεται.

Οπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι Αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει επίσημα στοιχεία, ωστόσο η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Venezuelan Observatory for Social Conflict κατήγγειλε 107 περιστατικά λεηλασιών ή αποπειρών λεηλασιών το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Βίντεο όπου καταγράφονται πλήθη να εισβάλουν σε καταστήματα, να ορμούν εναντίον φορτηγών με τρόφιμα ή να δίνουν μάχη για να αποκτήσουν κάποιο προϊόν του οποίου υπάρχει έλλειψη συχνά κυκλοφορούν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αν και είναι δύσκολο πολύ συχνά να διασταυρώσει κανείς και να επιβεβαιώσει τις εικόνες αυτές.

Σε ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά, την Πέμπτη, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πλιάτσικο σε ένα φορτηγό που μετέφερε χαρτί κουζίνας, αλάτι και σαμπουάν αφού είχε εμπλακεί σε τροχαίο και το φορτίο του είχε καταλήξει στο δρόμο στην πολιτεία Τατσίρα, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο και αυτόπτες μάρτυρες.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών 6 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας που προσπάθησαν να απωθήσουν το πλήθος, δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Λουίς Καστριγιόν.

Τέτοιου είδους περιστατικά προστίθεται σε ένα ολοένα και πιο ζοφερό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου ο πληθωρισμός ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως, η οικονομία συρρικνώνεται από τις αρχές του 2014 και οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αποδίδει την κατάσταση αυτή στην πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού παγκοσμίως, η αντιπολίτευση ωστόσο καταγγέλλει ότι εκείνος κι ο προκάτοχός του, Ούγκο Τσάβες, είναι υπεύθυνοι λόγω των καταστροφικών οικονομικών πολιτικών που εφάρμοσαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης