ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Οριακό «ναι» στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τις γυναίκες

Οι επικριτές καταγγέλλουν ότι η αλλαγή βαραίνει εξ ολοκλήρου τους ώμους των γυναικών, των οποίων οι αμοιβές μέσω του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι συνήθως μικρότερες από αυτές που λαμβάνουν οι άνδρες Unsplash/ kel_foto

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι υπεψήφισαν οριακά την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες από τα 64 στα 65 έτη, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SRF, νόμος που έχει ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο, αλλά απαιτεί την έγκριση των ψηφοφόρων γι' αυτό και τέθηκε σε δημοψήφισμα.

Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελβετίας θα απαιτεί από τις γυναίκες να εργάζονται ένα επιπλέον έτος προκειμένου να μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Οι άνδρες πρέπει ήδη να εργάζονται μέχρι τα 65 για να συνταξιοδοτηθούν.

Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει επίσης την αύξηση του ΦΠΑ για να βοηθήσει στην αναπλήρωση των κεφαλαίων στο ελβετικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι αξιωματούχοι λένε ότι ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται ταχύτερα από τον αριθμό των εργαζομένων.

Οι επικριτές καταγγέλλουν ότι η αλλαγή βαραίνει εξ ολοκλήρου τους ώμους των γυναικών, των οποίων οι αμοιβές μέσω του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι συνήθως μικρότερες από αυτές που λαμβάνουν οι άνδρες - και απλώς θα τονίσει τις ανισότητες και την αδικία που, όπως λένε, από καιρό ταλαιπωρούν τις γυναίκες στην Ελβετία.

Το SRF ανέφερε ότι το μέτρο συνταξιοδότησης πέρασε οριακά με 50,6%, έναντι 49,4% που ψήφισαν κατά. Η υποστήριξη ήταν ισχυρότερη στις γερμανόφωνες περιοχές της Ελβετίας, ενώ η πλειοψηφία εκείνων στα γαλλικά και ιταλόφωνα καντόνια την καταψήφισαν.

Στο μεταξύ το ελβετικό κοινοβούλιο και η κυβέρνηση αντιτάχθηκαν στην πρόταση για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων για την καλή διαβίωση των ζώων, υποστηρίζοντας ότι θα ανέβαζε τις τιμές και ότι τα «ζώα παραγωγής» ήδη προστατεύονται καλά και τυγχάνουν καλής μεταχείρισης στην Ελβετία.

Πέρυσι, περίπου 80 εκατομμύρια ζώα ανατράφηκαν και σφαγιάστηκαν στην Ελβετία, αύξηση σχεδόν 50% σε σχέση με μια γενιά πριν.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων αρχικά υποστήριξε την ιδέα, αλλά στη συνέχεια άρχισε να την απορρίπτει, εν μέρει λόγω της αντίστασης των κτηνοτρόφων που υποστήριξαν ότι το μέτρο θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί και θα οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών του κρέατος. Σύμφωνα με το SRF, σχεδόν το 63% των ψηφοφόρων τάχθηκε κατά του μέτρου στην κάλπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης