ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η Άγκυρα απορρίπτει την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα

«Η απόφαση αυτή, η οποία αποτελεί σοβαρή παραβίαση των καθιερωμένων αρχών του διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί να γίνει δεκτή», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως απορρίπτει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών από τη Ρωσία, προσθέτοντας πως η σχετική ρωσική απόφαση αποτελεί «σοβαρή παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.

Το τουρκικό υπουργείο επισήμανε πως δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση, το 2014, της Κριμαίας από τη Ρωσία και πρόσθεσε πως απορρίπτει την απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει τις τέσσερις περιφέρειες, το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια.

«Η απόφαση αυτή, η οποία αποτελεί σοβαρή παραβίαση των καθιερωμένων αρχών του διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί να γίνει δεκτή», ανακοίνωσε το υπουργείο.

«Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας για τον τερματισμό αυτού του πολέμου, η σκληρότητα του οποίου συνεχίζει να αυξάνεται, στη βάση μιας δίκαιης ειρήνης που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Προσάρτηση ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, η επιτυχής ουκρανική αντεπίθεση στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όπως φαίνεται, ανάγκασε τη Μόσχα να οργανώσει αυτά τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών (Χερσώνα, Ζαπορίζια, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ) και να διατάξει μερική επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων, μέτρο που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στο Κρεμλίνο πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) τελετή για την επισημοποίηση της προσάρτησης των δύο νότιων (Χερσώνα, Ζαπορίζια) και των δύο ανατολικών (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ) ουκρανικών περιφερειών. Ο πρόεδρος Πούτιν θα εκφωνήσει στην τελετή «μεγάλη ομιλία», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει τα ρωσικά δημοψηφίσματα

Νωρίτερα το σχέδιο απόφασης, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, «καταδικάζει την οργάνωση από τη Ρωσική Ομοσπονδία των παράνομων λεγόμενων δημοψηφισμάτων» στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, κρίνοντας πως δεν μπορούν να έχουν «καμία εγκυρότητα», ούτε μπορούν να αποτελέσουν «βάση για την αλλαγή του καθεστώτος» τους, «συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε υποτιθέμενης προσάρτησής τους» στη Ρωσία.

Το κείμενο, που προετοιμάστηκε από τις ΗΠΑ και την Αλβανία, καλεί εξάλλου όλα τα κράτη και άλλους διεθνείς οργανισμούς «να μην αναγνωρίσουν» την προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών στη ρωσική επικράτεια.

Ακόμη, απαιτεί η Μόσχα να «σταματήσει αμέσως» την εισβολή του στρατού της στην Ουκρανία και «να αποσύρει αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της» από τη χώρα.

Μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από την πλευρά του κατήγγειλε χωρίς περιστροφές τις προσαρτήσεις, κρίνοντας πως «δεν έχουν θέση στον σύγχρονο κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης