ΚΟΣΜΟΣ

«Ξεπαγώνουν» έπειτα από μία δεκαετία οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, (Δ) υποδέχεται στην Άγκυρα τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένι Γκαντζ Turkish Defense Ministry via AP

Η επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας επισφραγίστηκε κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, στην Άγκυρα.

Ο Μπένι Γκαντζ, δήλωσε σήμερα (Πέμπτη 27 Οκτωβρίου) ότι ζήτησε από το επιτελείο του να ξεκινήσει τη διαδικασία επανέναρξης των εργασιακών σχέσεων με την Τουρκία μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στην Άγκυρα, στην πρώτη ανάλογη επίσκεψη έπειτα από πάνω από μια δεκαετία.

«Όπως συμφωνήθηκε στις συναντήσεις μας, έδωσα εντολή στο προσωπικό μου να ξεκινήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για την επανέναρξη των εργασιακών σχέσεων», είπε ο Γκαντζ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Γκαντς, ο οποίος είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία στις ισραηλινές εκλογές την επόμενη εβδομάδα, θα έχει επίσης συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας παραμένουν τεταμένες από το 2011, όταν η Άγκυρα απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ μετά την ισραηλινή επιδρομή το 2010 στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν δέκα Τούρκοι πολίτες.

Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 2016 και οι δύο χώρες αντάλλαξαν πρεσβευτές. Όμως δύο χρόνια αργότερα, η Τουρκία ανακάλεσε τους διπλωμάτες της από το Ισραήλ και απέλασε Ισραηλινούς απεσταλμένους όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν Παλαιστινίους που είχαν λάβει μέρος στις διαδηλώσεις της «Πορείας της Επιστροφής» στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα φέτος, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ επισκέφθηκε την Άγκυρα στην πρώτη επίσκεψή του στην Τουρκία Ισραηλινού ηγέτη από το 2008.

«Στην πορεία προς τα εμπρός, πρέπει να υιοθετήσουμε μια σταθερή, θετική προσέγγιση στις σχέσεις μας, διατηρώντας ανοιχτό διάλογο», είπε ο Γκαντζ.

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε: «Η βελτίωση των σχέσεων και της συνεργασίας μας με το Ισραήλ, ειδικά σε τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η ενέργεια, θα οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Οι καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ «θα διευκόλυναν την επίλυση ορισμένων ζητημάτων στα οποία έχουμε διαφωνίες, ειδικά για την Παλαιστίνη», είπε επίσης ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ισραήλ: Η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, δεν θα αποβεί σε βάρος της Ελλάδας

Την ξεκάθαρη θέση, πως η όποια βελτίωση των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων δεν θα αποβεί σε βάρος της Ελλάδας, εξέφρασαν χθες (Τετάρτη 26 Οκτωβρίου) ισραηλινές πηγές.

Σχετικά με την ακύρωση της επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα, οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας, ισχυροποιούνται και έχουν στρατηγικό βάθος, ενώ έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση των δύο χωρών.

«Έχουμε κοινά συμφέροντα και αμοιβαία ωφέλη» στη διμερή σχέση, επισήμαναν και ανέφεραν όσο περισσότερο αναπτύσσονται οι σχέσεις τόσο περισσότερο στενότερες γίνονται. Παρατήρησαν πως η σχέση αναπτύσσεται όχι μόνο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και μεταξύ των δύο κοινωνιών. Όπως διαπίστωσαν, υπάρχουν εκατέρωθεν των λαών θετικά συναισθήματα.

Ενδεικτικός των στενών διμερών σχέσεων και του βάθους τους είναι ο αριθμός των διμερών εκατέρωθεν επισκέψεων αξιωματούχων των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά τις κοινές επισκέψεις αξιωματούχων του Ισραήλ με άλλες χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, σημείωσαν.

Περισσότερες επισκέψεις πραγματοποιούνται μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ παρά μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, προσέθεσαν.

Εστιάζοντας στους τομείς διμερούς συνεργασίας, αναφέρθηκαν στην οικονομία, την ενέργεια, τον τουρισμό. Ειδικά για τον τουρισμό, παρατήρησαν πως όταν οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία επιδεινώνθηκαν, οι Ισραηλινοί τουρίστες ανακάλυψαν την Ελλάδα και έπειτα από δύο χρόνια μετά την επιδείνωση των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων, ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που επιλέγει την Τουρκία επανήλθε στο ίδιο επίπεδο που ήταν πριν από τη χειροτέρευση, χωρίς, ωστόσο, να επηρεαστεί ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Μάλιστα, εκτίμησαν πως οι τουριστικές ροές από το Ισραήλ στην Ελλάδα θα αυξάνονται κάθε χρόνο.

Αναλύοντας έτι περαιτέρω το «στρατηγικό βάθος» μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ, υπογράμμισαν την ανάπτυξη των πολιτιστικών και ακαδημαϊκών διμερών δεσμών, καθώς και τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών και της στρατιωτικής συνεργασίας, με έμφαση στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξαν τη σημασία του Αεροπορικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα για την ανάπτυξη των διμερών στρατηγικών σχέσων.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκαν στην επαναπροσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία, σημειώνοντας πως είναι μια σημαντική χώρα στην περιοχή. Διατύπωσαν τη βούληση του Ισραήλ να ελαχιστοποιηθούν οι προτριβές και να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή και χαρακτήρισαν σημαντική την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Άγκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης