ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ - Τουρκία: Επικοινωνία Χέρτζογκ-Ερντογάν στον απόηχο της αποκατάστασης των σχέσεων

Ισραήλ - Τουρκία: Επικοινωνία Χέρτζογκ-Ερντογάν στον απόηχο της αποκατάστασης των σχέσεων
Έπειτα από περισσότερο από μία δεκαετία έντασης, Ισραήλ και Τουρκία εγκαινίασαν τους τελευταίους μήνες νέα περίοδο στις σχέσεις τους που κορυφώθηκε με τη συνάντηση του Ισαάκ Χέρτζογκ (αριστερά) και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα AP Photo/Burhan Ozbilici

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν σήμερα, Παρασκευή, οι πρόεδροι του Ισραήλ και της Τουρκίας, Ισαάκ Χέρτζογκ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία, κατά τη συνομιλία οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν σε διμερή και περιφερειακά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον συνομιλητή του ότι η απόφαση για εκατέρωθεν διορισμό πρεσβευτών αποτελεί σημαντικό βήμα για τη θετική εξέλιξη των διμερών σχέσεων που θα αποκτήσουν νέα δυναμική στο μέλλον.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι είναι υπέρ της ανάπτυξης της συνεργασίας και του διαλόγου στη βάση του σεβασμού των αμοιβαίων ευαισθησιών.

Με τον όρο «αμοιβαίες ευαισθησίες» η σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι, παρά την πορεία αποκατάστασης των σχέσεων της με το Ισραήλ που ακολουθεί του τελευταίους μήνες, δεν παύει να εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για τους Παλαιστινίους και ιδιαίτερα με τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας, όπου επικρατεί η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Εξάλλου, ανακοινώνοντας τον διορισμό πρέσβη στο Ισραήλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, της Ιερουσαλήμ και της Γάζας».

«Είναι σημαντικό τα μηνύματά μας [για την παλαιστινιακή υπόθεση] να διαβιβάζονται απευθείας μέσω του πρεσβευτή», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του Ισραήλ, ανακοίνωση από το Γραφείο του Προέδρου ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την επιστροφή των πρεσβευτών των δύο χωρών και την επανέναρξη των ισραηλινών πτήσεων προς την Τουρκία.

Ο Ισαάκ Χέρτζογκ επαίνεσε επίσης τον κ. Ερντογάν για τον διαμεσολαβητικό του ρόλο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και σημείωσε την «κρίσιμη συμβολή» του στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και για τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον πρόεδρο Χέρτζογκ για τις «σημαντικές προσπάθειές του» να προωθήσει τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση.

Σε πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων

Έπειτα από περισσότερο από μία δεκαετία έντασης, το Ισραήλ και η Τουρκία εγκαινίασαν τους τελευταίους μήνες νέα περίοδο στις σχέσεις τους που κορυφώθηκε από την ιστορική επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, στην Αγκυρα τον περασμένο Μάρτιο.

Η τελευταία επίσκεψη ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε το 2007 και η τελευταία επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού το 2008.

Ακολούθησαν οι αμοιβαίες επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του ομολόγου του τού Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ.

Israel.jpg
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ (αριστερά) με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, στις 23 Ιουνίου 2022.Necati Savas/AP

Οι δύο χώρες υπέγραψαν τον περασμένο μήνα συμφωνία για την επέκταση των πολιτικών αεροπορικών μεταφορών . Ήταν η πρώτη ανάλογη συμφωνία από το 1951.

Η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Αγκυρα και το Τελ Αβίβ ξεκίνησε το 2010 με την υπόθεση του πλοίου Mavi Marmara, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αιματηρή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοίου που, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, κατευθυνόταν προς την Λωρίδα της Γάζας με στόχο να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Τουρκία και Ισραήλ ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Τελ Αβίβ και την Αγκυρα αντίστοιχα το 2018, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα ανάμεσα στην Γάζα και το ισραηλινό έδαφος κατά του ανοίγματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από την κυβέρνηση Τραμπ.

Παρά τα χρόνια της έντασης, Τουρκία και Ισραήλ διατήρησαν εμπορικές σχέσεις, ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, έναντι 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ