ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές πιέσεις στον Ερντογάν να ξεμπλοκάρει την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι, οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν την ένταξη, «και ακριβώς αυτό πρέπει να γίνει τώρα», διαμηνύει η Αναλένα Μπέρμποκ AP Photo/Martin Meissner

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, καλεί την Τουρκία και την Ουγγαρία «να ανοίξουν τον δρόμο» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας το σχετικό μνημόνιο που έχουν υπογράψει όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι, οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν στη Σουηδία και στη Φινλανδία να ενταχθούν στη Συμμαχία -«και ακριβώς αυτό πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Σουηδό ομόλογό της Τομπίας Μπίλστρεμ, στο Βερολίνο.

Αναφερόμενη στις ενέργειες της κυβέρνησής της για το θέμα, η ίδια σημείωσε ότι η Γερμανία ήταν από τις πρώτες χώρες που επικύρωσαν το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ενώ «ενθαρρύναμε και άλλους συμμάχους να κάνουν το ίδιο».

«Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτή τη φιλική ενθάρρυνση. Είναι σημαντικό για την ασφάλεια όλων μας αυτή η επικύρωση να επιτευχθεί έως το τέλος του έτους», υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Προηγουμένως ο σουηδός ομόλογός της είχε ανακοινώσει ότι, μετά την προ ημερών επίσκεψη του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στην Τουρκία και την συνάντησή του με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, θα μεταβεί και ο ίδιος «σύντομα, το φθινόπωρο», στην 'Αγκυρα, προκειμένου να συζητήσει το θέμα με την τουρκική κυβέρνηση.

«Πρέπει να διατηρούμε τον διάλογο ανοιχτό, σε όλα τα επίπεδα», επισήμανε ο κ. Μπίλστρεμ.

Η Σουηδία εργάζεται συστηματικά για μια ταχεία και ομαλή είσοδο στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Μπίλστρεμ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Αναλένα Μπέρμποκ, και προσέθεσε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται με πολύ θετικό τρόπο».

Η πρόσφατη επίσκεψη του νέου Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στην Άγκυρα «έδειξε ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια διαλόγου, ο οποίος και βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη και πρέπει να διεξαχθεί σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε ο σουηδός αξιωματούχος και ευχαρίστησε τη γερμανική κυβέρνηση για τις δικές της προσπάθειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης