ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Βλέπουμε την Τουρκία ως αξιόπιστο σύμμαχο - Οι «γκρίνιες» Τσαβούσογλου στον Μπλίνκεν

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν -Πιερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης πολιτικών συντακτών (AP Photo/Susan Walsh)

«Οι ΗΠΑ βλέπουν την Τουρκία ως αξιόπιστο σύμμαχο» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν -Πιερ την Τετάρτη, την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρισκόταν στην Ουάσινγκτον για επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους εάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί την Τουρκία αξιόπιστο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, η ίδια απάντησε θετικά.

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις δήλωσε πως η Ουάσινγκτον έχουν μια «πολύ εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία».

«Είμαστε ευγνώμονες για το ρόλο που έπαιξε η Τουρκία στην αντιμετώπιση ορισμένων εκ των μεγαλύτερων προκλήσεων της εποχής μας» είπε ο Πράις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να καταθέσει επίσημα στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα πρόταση για την πώληση και αναβάθμιση F-16 στην Τουρκία -ένα σχέδιο που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Το Κογκρέσο αναμένεται να εξετάσει, παράλληλα, την πώληση F-35 στην Αθήνα -κάτι που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην Άγκυρα.

Την ενόχληση αυτή μετέφερε και επίσημα στην Ουάσινγκτον ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν τόνισε σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους ότι η ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας - Ελλάδας έχει χαλάσει.

«Είπαμε στις ΗΠΑ ότι η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας έχει χαλάσει. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το είπαμε σήμερα. Ήραν τις κυρώσεις κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Εναντίον ποιου στρέφεται αυτή η απόφαση; Εναντίον της Τουρκίας. Βλέπουμε ότι η ισορροπία Τουρκίας - Ελλάδας έχει χαλάσει στην πράξη. Δεν αναφέρομαι μόνο στη διαδικασία αγοράς των F-16.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός έθεσε για ακόμη μια φορά θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει δει «καμία δήλωση για το θέμα αυτό» από πλευράς των ΗΠΑ.

Έκανε δε λόγο για «προκλητική στάση» της Ελλάδας.

Ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τα περί αποστρατικοποίησης των νησιών και «προκλητικών ενεργειών» από πλευράς της Αθήνας, τόνιζαν ότι οι αναφορές αυτές αποτελούν μια επανάληψη των τουρκικών έωλων αιτιάσεων, τις οποίες η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει στο σύνολό τους με σειρά από τεκμηριωμένα επιχειρήματα που περιέχονται και στις σχετικές επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Εξίσου απορριπτέες στο σύνολό τους είναι και οι υποτιθέμενες κατηγορίες περί “ελληνικών προκλητικών ενεργειών”, οι οποίες εκτοξεύονται από μια χώρα η οποία συστηματικά χρησιμοποιεί ανοιχτά την απειλή πολέμου, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνάπτει ανυπόστατα και παράνομα μνημόνια αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και καθημερινά παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι εν λόγω κατηγορίες ξεπερνoύν κάθε όριο λογικής και δεν πείθουν την διεθνή κοινότητα» τόνιζαν με νόημα οι ίδιοι κύκλοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης