ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πώληση F-16 στην Τουρκία: Οι υπάρχουσες κυρώσεις δεν την απαγορεύουν

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πώληση F-16 στην Τουρκία: Οι υπάρχουσες κυρώσεις δεν την απαγορεύουν
Όπως εξήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην περίπτωση της Τουρκίας οι κυρώσεις αφορούσαν στην Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) καθώς και τέσσερις υπαλλήλους της TuAF

Οι υπάρχουσες κυρώσεις του νόμου CAATSA δεν απαγορεύουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αρκεί να μην είναι συμβαλλόμενο μέρος η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) την οποία αφορούν οι κυρώσεις, διευκρίνισε αργά το βράδυ της Τετάρτης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση της ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι στην Τουρκία επιβλήθηκαν κυρώσεις CAATSA στο τέλος του 2020 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται εναντίον χωρών, αλλά εναντίον οντοτήτων και ιδιωτών.

Όπως εξήγησε, στην περίπτωση της Τουρκίας οι κυρώσεις αφορούσαν στην Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) καθώς και τέσσερις υπαλλήλους της.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις CAATSA δεν απαγορεύουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία υπό την προϋπόθεση η SSB να μην συμμετέχει στη συναλλαγή.

Στην απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται ότι το όνομα της SSB έχει αλλάξει σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας». Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται εάν η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να συμμετέχει στη σύμβαση με το νέο όνομα της.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ είπε «το άρθρο 231 του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν υποχρεωτικές κυρώσεις σε κάθε οντότητα ή άτομο που διαπιστώνεται ότι εν γνώσει του έχει συμμετάσχει σε σημαντική συναλλαγή με τον αμυντικό τομέα ή τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας.

Οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται σε χώρες, αλλά σε συγκεκριμένες οντότητες ή ιδιώτες που εν γνώσει τους συμμετέχουν σε μια τέτοια συναλλαγή. Στην περίπτωση της Τουρκίας, επιβάλαμε κυρώσεις βάσει του άρθρου 231 του νόμου CAATSA τον Δεκέμβριο του 2020 στην Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας.

Οι κυρώσεις σε βάρος της SSB περιλάμβαναν απαγόρευση οποιωνδήποτε νέων αδειών για αμερικανικές εξαγωγές προς την SSB και τον αποκλεισμό των περιουσιακών στοιχείων τεσσάρων υπαλλήλων της SSB.

(Σημείωση: Το όνομα της SSB άλλαξε στη συνέχεια σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας»).

Δουλεύουμε πάνω στις διαφορές μας

«Έχουμε διαφορές, αλλά δουλεύουμε πάνω σε αυτές», ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του Άντονι Μπλίνκεν για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Ουάσινγκτον, ο Μπλίνκεν έκανε την παρακάτω δήλωση, αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ: «Οι χώρες μας εργάζονται σε κρίσιμα ζητήματα και συνεχίζουν να εργάζονται ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Θα ήθελα να συγχαρώ την εξαιρετική προσπάθεια της Τουρκίας στον διάδρομο των σιτηρών. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι βοηθάει στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Προκειμένου να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, θα συζητήσουμε την εφαρμογή του Μηχανισμού Τουρκίας - ΗΠΑ. Θα εξετάσουμε διάφορα εμπόδια. Μπορεί να είμαστε στενοί σύμμαχοι και συνεργάτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε διαφορές απόψεων. Ως Σύμμαχοι, εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα», είπε.

Τσαβούσογλου: «Θα υποβάλουμε ξανά το αίτημα για F16»

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκινώντας την ομιλία του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην Ουκρανία, ενώ δήλωσε ότι θα τεθεί και η οικονομική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, προσθέτοντας ότι ο όγκος εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες ξεπέρασε τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και ο νέος στόχος είναι τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για το κρίσιμο θέμα των F-16, o Τσαβούσογλου είπε: «Θα φέρουμε και πάλι στην ημερήσια διάταξη το αίτημά μας για τα F16. Όπως έχουμε ξαναπεί, αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Περιμένουμε έγκριση από το Κογκρέσο σύμφωνα με τα στρατηγικά μας συμφέροντα», είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας: «Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας κατά του PKK και του DAESH στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θα καλύψουμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Καυκάσου. Ως σύμμαχοι, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την επικοινωνία», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ