ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ, τα υποβρύχια και ο... βρυχηθμός του δράκου

Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε την Δευτέρα στην Ουάσιγκτον με τους συμμάχους Βρετανούς και Αυστραλούς σε ανώτατο επίπεδο και με φόντο το υποβρύχιο Missuri AP Photo

Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε την Δευτέρα στην Ουάσιγκτον με τους συμμάχους Βρετανούς και Αυστραλούς σε ανώτατο επίπεδο και με φόντο το υποβρύχιο Missuri ξεκαθάρισε πως οι σχέση των τριών χωρών είναι πιο συμπαγής και δυνατή από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Πριν από 18 μήνες η επιλογή Μπάιντεν να πιέσει την Αυστραλία να ακυρώσει την προμήθεια Γαλλικών υποβρυχίων και να επιλέξει να συμπράξει με τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία έφερε σε δύσκολη θέση αρχικά το Παρίσι και στη συνέχεια έβαλε στον πάγο τις Γαλλοαμερικανικές σχέσεις. Ανάμεσα σε Παρίσι και Ουάσιγκτον οι σχέσεις ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται πως έχουν ομαλοποιηθεί αλλά αυτό που φαίνεται να πηγαίνει όλο και πιο βαθιά στο «σκοτάδι» της κρίσης είναι οι σινομερικανικές σχέσεις.

Πριν από έναν και πλέον μήνα ένα κατασκοπευτικό, σύμφωνα με το Πεντάγωνο – μετεωρολογικό σύμφωνα με το Πεκίνο, μπαλόνι βρέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από την Αμερικανική επικράτεια. Σήμερα οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υλοποιούν τον σχεδιασμό που φέρνει αντίβαρο, σύμφωνα με το Οβάλ γραφείο, στον ινδικό αλλά επί της ουσίας ρίχνουν κι άλλο λάδι στην φωτιά των τεταμένων διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας. Για το Πεκίνο είναι από την αρχή ξεκάθαρο πως η Αυστραλία θα επιχειρήσει με τα πυρηνοκίνητα αμερικανικά υποβρύχια να «αστυνομεύσει» μία θαλάσσια περιοχή που για την Κίνα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε σήμερα χωρίς να αναφέρει την Κίνα πως η συμφωνία AUKUS προχωρά ταχύτερα από το αναμενόμενο και πως τα τρία πρώτα αμερικανικά υποβρύχια θα βρίσκονται στις Αυστραλιανές αρχές πολύ συντομότερα από το πλαίσιο των δέκα ετών που είχε αρχικά τεθεί. Ο Τζο Μπάιντεν μάλιστα σημείωσε πως μέχρι τότε η θαλάσσια περιοχή δεν θα μείνει χωρίς εποπτεία καθώς το υποβρύχιο Missuri θα περιπολεί για λογαριασμό της Αυστραλίας στην περιοχή.

Την στιγμή που ο Ρίσι Σούνακ ήταν ο μόνος εκ των τριών που στις δηλώσεις του μιλούσε ανοιχτά για κινεζική απειλή εχθές, πηγές από το Πεντάγωνο τόνιζαν στα αμερικανικά μέσα πως το Πεκίνο πλέον έχει κλείσει κάθε δίαυλο επικοινωνίας και διαλόγου με την Ουάσιγκτον. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως δεν είναι απίθανό το Πεκίνο να επιχειρήσει να φέρει στο προσκήνιο ή στην χειρότερη περίπτωση να «παίξει» σύντομα το χαρτί της χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία προκειμένου να δείξει πως στην πράξη πως εννοεί όσα μέσα διπλωματικών πηγών τονίζει εδώ και 60 ημέρες προς τις ΗΠΑ. Αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού σημειώνουν πως είναι εντυπωσιακός ο τρόπος και η στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν επιλέγει να χτυπήσει σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, τις χώρες που θεωρεί κίνδυνο για τις ΗΠΑ και τον κόσμο. Σημειώνουν πως η κλιμάκωση που φέρνουν οι αμερικανικές ενέργειες θα πλαισιωθούν από πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις προς το Πεκίνο πριν μάλιστα από το τέλος Μαρτίου σε περίπτωση που όσα φτάσουν στο Οβάλ γραφείο είναι ανησυχητικά. Στο γραφείο του Μπάιντεν είναι άλλωστε ο φάκελος που περιμένει την υπογραφή του προκειμένου το Tik Tok να απαγορευτεί επίσημα στις ΗΠΑ…

Σε κάθε περίπτωση η Κίνα δεν είναι Ρωσία. Μπορεί να μην διαθέτει την σταθερότητα της συμμάχου της αλλά είναι βέβαιο πως δεν είναι και η χώρα που γνωρίζαμε 50 χρόνια πριν. Εάν το Πεκίνο αισθανθεί πως είναι η στιγμή να υψώσει άλλου τύπου ανάστημα απέναντι στις ΗΠΑ και την Δύση δεν είναι βέβαιο πως θα βρεθούν πολλές και κυρίως εύκολες λύσεις.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης