Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου για τις εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Γάζα
Ανανεώθηκε:
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Κυριακή 22/10. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης όλων των υπολοίπων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, μετά την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων.
Ο Μπάιντεν χαιρέτισε τις δύο πρώτες αυτοκινητοπομπές που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, οι οποίες πέρασαν στη Γάζα αυτό το σαββατοκύριακο, 15 μέρες από την έναρξη της εμπόλεμης σύρραξης στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια - τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες - πέρασε τα σύνορα στη Γάζα και διανέμεται στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη.
Μετά την είδηση ότι έχει φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου επέμειναν ότι θα συνεχιστεί η ροή αυτής της κρίσιμης βοήθειας στην περιοχή.
Όπως έγινε επίσης γνωστό, ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις έλαβαν επίσης ενημέρωση την Κυριακή το πρωί από την ομάδα εθνικής ασφάλειάς τους σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα.
Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο Πρόεδρος των Μικτών Επιτελείων Τσαρλς Μπράουν, ο Αρχηγός του Επιτελείου Τζεφ Ζιντς και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.
Επικοινωνία με τον Πάπα Φραγκίσκο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πάπα Φραγκίσκο για τις εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Γάζα.
Στη συζήτησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Μπάιντεν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς και αναφέρθηκε στις προσπάθειές του για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Οι δυο τους «συζήτησαν την ανάγκη να αποτραπεί η κλιμάκωση στην περιοχή και να εργαστούν για μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ελπίδες για την απελευθέρωση των ομήρων
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο NBC, δήλωσε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι περισσότεροι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς θα απελευθερωθούν.
«Δεν ξέρουμε γιατί η Χαμάς επέλεξε να απελευθερώσει πρώτα τη Νάταλι και την Τζούντιθ (Ραανάν). Χρησιμοποιώ τη λέξη πρώτα ενημερωτικά, γιατί και πάλι, ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλες», είπε. «Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο», πρόσθεσε.
Είπε ακόμα ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συνεργαστεί με εταίρους στην περιοχή και βρίσκονται σε διαρκείς συνομιλίες με όσους θα μπορούσαν να ασκήσουν επιρροή στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι από τους 10 Αμερικανούς που αγνοούνται, ορισμένοι πιστεύεται ότι είναι όμηροι, αλλά δεν έδωσε ακριβή αριθμό.
Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θέλουν το Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία επιχείρησή του έως ότου απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ συνομιλούν με το Ισραήλ σε τακτική βάση, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από το Ισραήλ.