ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα - CNNi: «Πιέσεις ΗΠΑ σε Ισραήλ για την καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης»

Γάζα - CNNi: «Πιέσεις ΗΠΑ σε Ισραήλ για την καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης»
Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, όπως φαίνεται από το νότιο Ισραήλ AP Photo / Ariel Schalit

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πίεσε το Ισραήλ να καθυστερήσει την επικείμενη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση περισσότερων ομήρων από τη Χαμάς και η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το CNNi.

Η απελευθέρωση την Παρασκευή δύο Αμερικανών ομήρων της Χαμάς, σηματοδότησε την πιθανή απελευθέρωση περισσότερων από τους περίπου 200 που εκτιμάται ότι απήχθησαν μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις της πριν από δύο εβδομάδες.

«Η [κυβέρνηση] πίεσε την ισραηλινή ηγεσία να καθυστερήσει λόγω της προόδου στην υπόθεση των ομήρων» και της ανάγκης μεταφοράς φορτηγών βοήθειας στη Γάζα, είπε γνώστης των συζητήσεων.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν σχολίασε την πληροφορία.

Πάντως, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε το Σάββατο εάν ενθάρρυνε το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή, απάντησε: «Μιλάω με τους Ισραηλινούς».

Το Κατάρ, ως διαμεσολαβητής των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ηγείται των συζητήσεων με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς πριν από δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με διπλωμάτη που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, οι διαπραγματεύσεις περιελάμβαναν συνομιλίες για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απελυθερωθούν οι όμηροι. Το Ισραήλ ωστόσο, δεν έχει ανακοινώσει αν εξετάζει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν χθες Σάββατο ότι ήταν διατεθειμένες να απελευθερώσουν δύο ομήρους, που δεν τους ονομάτισαν. «Οι ίδιες διαδικασίες» που χρησιμοποιήθηκαν για την απελευθέρωση των δυο Αμερικανίδων θα χρησιμοποιηθούν για τη νέα προτεινόμενη απελευθέρωση, αναφέρεται στη δήλωση.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι δεν θα σχολιάσει την «ψευδή προπαγάνδα της Χαμάς», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να φέρει όλους τους αιχμαλώτους και τους αγνοούμενους πίσω στην πατρίδα».

Αξιωματούχος στο γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού είπε στο CNNi μετά την είδηση ​​της απελευθέρωσης των Αμερικανών, ότι μπορεί να ήταν μια προσπάθεια της Χαμάς να μειώσει την ένταση της ισραηλινής στρατιωτικής απάντησης.

«Η (στρατιωτική) πίεση δεν πρόκειται να μειωθεί γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι» οι όμηροι, είπε ο αξιωματούχος. «Δεν θα αλλάξει την αποστολή, που είναι η εξάρθρωση της Χαμάς».

US seeks delay of Israeli ground incursion for more time for hostage talks

By Alex Marquardt, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ