ΚΟΣΜΟΣ

Ερωτηματικά για τα μέτρα ασφαλείας που τέθηκαν σε ισχύ στη Νίκαια της Γαλλίας

REUTERS/ CHARLES PLATIAU

Ερωτηματικά προκαλεί στη Γαλλία δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν το βράδυ της 14ης Ιουλίου στη Νίκαια της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Liberation, ένα και μοναδικό περιπολικό έφραζε την είσοδο του πεζόδρομου στην Promenade des Anglais όταν ο μακελάρης έφτασε με το φορτηγό κάνοντας την ξέφρενη πορεία του, πέφτοντας πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος που παρακολουθούσε τα πυροτεχνήματα για τον εορτασμό της ημέρας της Βαστίλης.

Η εφημερίδα επικαλείται «αστυνομική πηγή που είδε από τις εικόνες από το σύστημα παρακολούθησης ότι ένα και μοναδικό αυτοκίνητο της αστυνομίας, και συγκεκριμένα της δημοτικής αστυνομίας, βρισκόταν στην είσοδο του πεζόδρομου από την πλευρά της θάλασσας» στο σημείο όπου η οδική αρτηρία είχε πεζοδρομηθεί το βράδυ της γιορτής.

Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, κανένα μέλος της γαλλικής αστυνομίας δεν ήταν παρόν εκείνη τη στιγμή. «Για την ακρίβεια , οι δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας είχαν δώσει τη θέση τους στις 20.30 στη δημοτική αστυνομία. Κατά συνέπεια, κανένα αυτοκίνητο της γαλλικής αστυνομίας δεν υπήρχε την ώρα εκείνη για να φράξει τον δρόμο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως μεταδίδει το αθηναικό πρακτορείο, το εν λόγω δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι το πρώτο μπλόκο που πέρασε το φορτηγό ήταν ένα σημείο εκτροπής της κυκλοφορίας και οπτικού ελέγχου» και ότι «η δημοτική αστυνομία είχε αντικαταστήσει , όπως προβλεπόταν, τη γαλλική αστυνομία στο μπλόκο στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα, στις 21.00».

Διαβεβαιώνει επίσης ότι η γαλλική αστυνομία είχε λάβει μέτρα στην είσοδο της πεζοδρομημένης ζώνης με την τοποθέτηση ενός σημείου «ελέγχου και προστασίας» με δύο οχήματα «σταθμευμένα κάθετα». «Έξι μέλη της γαλλικής αστυνομίας» ήταν παρόντα στο σημείο και «ήσαν οι πρώτοι που επενέβησαν απέναντι στο φονικό φορτηγό», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι «η πρόσβαση στον πεζόδρομο ελεγχόταν από μπαράζ της γαλλικής αστυνομίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι δυνάμεις ασφαλείας που τοποθετήθηκαν στις 14 Ιουλίου σε ό,τι αφορά την γαλλική αστυνομία «αντιστοιχούσαν ακριβώς σε ό,τι είχε συμφωνηθεί στις προπαρασκευαστικές συσκέψεις ανάμεσα στην αστυνομική διεύθυνση και τη δημοτική αρχή και στα συμπεράσματα στα οποία είχαν φθάσει από κοινού».

Αλλά και η νομαρχία του διαμερίσματος Αλπ-Μαριτίμ, είχε ανακοινώσει στις 16 Ιουλίου ότι η επιχείρηση προστασίας «είχε ανατεθεί στα πιο ευαίσθητα σημεία σε πληρώματα της γαλλικής αστυνομίας, ενισχυμένα από τη δημοτική αστυνομία».

«Αυτό ίσχυε κυρίως στο σημείο εισόδου του φορτηγού, με την απαγόρευση πρόσβασης μέσω της τοποθέτησης οχημάτων που εμπόδιζαν την είσοδο στο οδόστρωμα», τη στιγμή που το φορτηγό πέρασε ανεβαίνοντας στο πεζοδρόμιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης