ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Άλλος ένας θανατοποινίτης εκτελέσθηκε

REUTERS/Susan Baaghil

Για δολοφονία συμπατριώτη του με πυροβόλο όπλο εκτελέσθηκε την Παρασκευή Σαουδάραβας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών πρόκειται για την 101η θανάτωση από την αρχή της χρονιάς στο βασίλειο, όπου εφαρμόζεται μια εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου. Στην πλειονότητά τους, οι θανατοποινίτες αποκεφαλίζονται δημόσια με ξίφος.

Στις 2η Ιανουαρίου είχαν εκτελεστεί 47 άνθρωποι μέσα σε μόλις μία ημέρα για «τρομοκρατία», με τον έναν από αυτούς να είναι ο σαουδάραβας σιίτης ιερωμένος Νιμρ αλ Νιμρ. Η εκτέλεση του πνευματικού αυτού προκάλεσε κρίση στις σχέσεις του Ριάντ με την Τεχεράνη.
Το 2015 εκτελέστηκαν 153 άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει σαουδαραβικών κυβερνητικών ανακοινώσεων.

Οι σαουδαραβικές αρχές επικαλούνται την αποτρεπτική ισχύ της θανατικής ποινής για να δικαιολογήσουν την επιβολή της σε υποθέσεις τρομοκρατίας, ανθρωποκτονιών, βιασμών, ένοπλων ληστειών και εμπορίας ναρκωτικών.

Η Αραβία καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην κατάταξη των χωρών που εκτελούν τους περισσότερους θανατοποινίτες, μετά το Ιράν και το Πακιστάν, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, εξαιρουμένης της Κίνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης