ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Τον Σεπτέμβριο η επίσημη υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με την FARC

REUTERS/ JOHN VIZCAINO

Μεταξύ της 20ης και της 26ης Σεπτεμβρίου θα γίνει η «επίσημη υπογραφή» της συμφωνίας ειρήνης που συνήψαν η κυβέρνηση της Κολομβίας και η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) η οποία θα σημάνει τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης στη χώρα, που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα.

Όπως υπογράμμισε ο Κολομβιανός υπουργός Άμυνας Λουίς Κάρλος Βιγέγκας που έκανε την ανακοίνωση, η ημερομηνία της υπογραφής «θα είναι η μεγάλη μέρα» της έναρξης της διαδικασίας αφοπλισμού των ανταρτών, η οποία θα διαρκέσει έξι μήνες με την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.

«Όμως πριν από την έναρξη αυτού του χρονοδιαγράμματος, οι FARC έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν στις αναγκαίες διευθετήσεις για να αρχίσει η αποστράτευσή τους», συνέχισε ο υπουργός Άμυνας.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας θα τεθεί σε ισχύ η οριστική κατάπαυση του πυρός των δυνάμεων ασφαλείας με τις FARC, την οποία διέταξε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Ο Βιγέγκας εξήγησε ότι από τη Δευτέρα, θα προσδιοριστούν οι «διάδρομοι» που θα χρησιμοποιήσουν οι γκεριγέρος για να μεταβούν στις 22 περιοχές και τα 22 στρατόπεδα, σε όλη τη χώρα, όπου θα καταθέσουν τα όπλα, πριν ακολουθήσει η διαδικασία επανένταξής τους στην κοινωνία.

«Υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις ώστε τα Ηνωμένα Έθνη να αρχίσουν από τη Δευτέρα να επιτελούν το ρόλο τους, την επαλήθευση» της εφαρμογής της διαδικασίας, πρόσθεσε ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας.

Πριν από την επίσημη υπογραφή, τα ηγετικά στελέχη των ανταρτών θα συνεδριάσουν στα μέσα του Σεπτεμβρίου για να επικυρώσουν την ειρηνευτική συμφωνία, όπως ανακοίνωσαν οι FARC. Θα πρόκειται για το «τελευταίο συνέδριο» της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης ενόσω «είναι ακόμη ένοπλη» το οποίο μάλιστα θα παρακολουθήσουν 50 Κολομβιανοί και ξένοι προσκεκλημένους ενώ θα είναι ανοικτό για τον Τύπο, κατ' εξαίρεση.

Οι πολίτες της Κολομβίας θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την ειρηνευτική συμφωνία στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 2 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης