ΚΟΣΜΟΣ

Χαλέπι: Συνεχίζεται η αποχώρηση των αμάχων και των ανταρτών (pics&vid)

REUTERS/Abdalrhman Ismail

Συνεχίζεται, για δεύτερη ημέρα, η αποχώρηση των αμάχων και των ανταρτών από περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, γνωστοποίησε ότι περισσότεροι από 6.400 άνθρωποι εγκατέλειψαν το ανατολικό Χαλέπι τις τελευταίες 24 ώρες, μεταξύ αυτών, και 3.000 αντάρτες.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να ασκήσει πίεση, δια της διπλωματικής οδού, προκειμένου να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει χρήση όλων των διπλωματικών διαύλων για να ασκήσει πίεση ώστε να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι και να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός από τη συριακή πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Δεν είναι δυνατόν να τεθεί με βία τέλος στον πόλεμο στη Συρία. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ κατανόησαν ότι δεν υπήρξαν αρκετά αποτελεσματικοί ως προς τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «οι ηγέτες που συναντήθηκαν για συνομιλίες στις Βρυξέλλες ήταν πιο ριζοσπαστικοί στις απόψεις τους για το συριακό από ό,τι πριν από τρεις μήνες, αλλά δεν ότι δεν αποφάσισαν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία για το ρόλο της στη σύρραξη».

Κάλεσμα στις πλούσιες χώρες να δεχθούν περισσότερους μετανάστες

Λιγότεροι από το 3% των Σύρων που εγκατέλειψαν τον εμφύλιο και πέρασαν τα σύνορα σε γειτονικές χώρες έχουν μετεγκατασταθεί σε πλούσιες χώρες, σύμφωνα με μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία προέτρεψε τις πλούσιες χώρες να πάρουν μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων.

Σχεδόν 5 εκατομμύρια Σύροι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω του πολέμου φιλοξενούνται σε έναν περιορισμένο αριθμό γειτονικών χωρών, που περιλαμβάνουν τη Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

(Πηγή:REUTERS/Abdalrhman Ismail)

Η παρουσία τους έχει δημιουργήσει ανυπόφορη πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες στις χώρες φιλοξενίας, οι οποίες μερικές φορές αντιμετώπιζαν ήδη ψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, αλλά οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν κάνει πολύ λίγα για να ανακουφίσουν το βάρος αυτό, ανέφερε σε έκθεσή της η βρετανική οργάνωση Oxfam.

Σύμφωνα με την Oxfam, από το 2013, μόνο 130.701 Σύροι πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί μέσω προγραμμάτων από τις γειτονικές της Συρίας χώρες σε κάποια από τις 28 πλούσιες χώρες που εξετάζονται στην έκθεση.

Ο αριθμός αυτός δεν λαμβάνει υπόψη τους Σύρους που έφτασαν στην Ιταλία, την Ελλάδα, ή άλλους προορισμούς, μόνοι τους, συχνά μέσω επικίνδυνων θαλάσσιων ταξιδιών.

(Πηγή:REUTERS/Ammar Abdullah)

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες πλούσιες χώρες χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν άτομα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και τον σχεδόν εξάχρονο εμφύλιο», είπε σε δήλωσή του ο διευθυντής της Oxfam, Μαρκ Γκόλντρινγκ.

Μόνο η Αυστραλία, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία έχουν δεχθεί παραπάνω από το ποσοστό Σύρων προσφύγων που τους αναλογεί, δεδομένου του μεγέθους της οικονομίας τους, σημειώνεται στην έκθεση. Ο Καναδάς, για παράδειγμα, δέχθηκε περίπου 35.000 Σύρους αυτόν τον χρόνο, σε σύγκριση με την Βρετανία, η οποία δέχθηκε 3.000 άτομα, είπε.

Η αύξηση του αριθμού των μετεγκαταστάσεων θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες ζωές, προσφέροντας στους Σύρους πρόσφυγες μια ασφαλή οδό στην Ευρώπη, προσθέτει η Oxfam.

Σχεδόν 12.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο έχουν πεθάνει στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο με πλοιάρια και φουσκωτά τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης