ΚΟΣΜΟΣ

Ένας σύγχρονος Ιωνάς: Φάλαινα κατάπιε δύτη και μετά τον... έφτυσε

Ένας σύγχρονος Ιωνάς: Φάλαινα κατάπιε δύτη και μετά τον... έφτυσε
Cape Cod Times

Από θαύμα τη γλίτωσε ένας Αμερικανός αυτοδύτης όταν τον κατάπιε, κυριολεκτικά, μια μεγάπτερη φάλαινα.

Ο Μάικλ Πάκαρντ είχε βουτήξει αναζητώντας αστακούς όταν κατέληξε στο τεράστιο στόμα του θηλαστικού, στο οποίο παρέμεινε για τουλάχιστον 30-40 δευτερόλεπτα, στο φημισμένο ακρωτήριο Cape Cod στο Προβινστάουν της Μασαχουσέτης.

Μετά τα μαρτυρικά δευτερόλεπτά που φάνηκαν αιώνας, το κήτος τον… έφτυσε αφήνοντάς με μόλις ένα μετατοπισμένο γόνατο.

Σύμφωνα με το BBC, ο 56χρονος Πάγκαρντ και ένας συνάδελφός του επιβιβάστηκαν το πρωί της Παρασκευής στη βάρκα τους για να πάνε για ψάρεμα. Ο καιρός ήταν υπέροχος και η ορατότητα εντυπωσιακή.

Αμέσως όμως μόλις ο αυτοδύτης έπεσε στο νερό, ένιωσε «ένα τεράστιο χτύπημα και όλα σκοτείνιασαν».

Στην αρχή θεώρησε ότι του είχε επιτεθεί κάποιος μεγάλος λευκός καρχαρίας, από αυτούς που κολυμπούν στην περιοχή, «τότε κατάλαβα ότι δεν είχε καθόλου δόντια. Τότε το συνειδητοποίησα: Θεέ μου, βρίσκομαι στο στόμα μιας φάλαινας που προσπαθεί να με καταπιεί. Αυτό ήταν, πεθαίνω».

Ο 56χρονος πρόλαβε να σκεφτεί μόνο τη γυναίκα και τα δύο του αγόρια, ηλικίας 12 και 15 ετών.

«Τότε, ξαφνικά, ανέβηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και άρχισε να κουνάει το κεφάλι της».

«Απλώς με πέταξε στον αέρα και "προσγειώθηκα" στο νερό. Ήμουν ελεύθερος και επέπλεα. Δεν μπορούσα να το πιστέψω».

Παρά τις εκκλήσεις της γυναίκας του, ο ίδιος δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει μια καριέρα 40χρόνων ως αλιέας αστακών στο Cape Cod.

Οι μεγάπτερες φάλαινες τείνουν να τρέφονται ανοίγοντας διάπλατα το στόμα τους για να καταπιούν όσο το δυνατόν περισσότερο θήραμα, όπως ψάρι ή κριλ, οδηγώντας επιστήμονες της θάλασσας να υποθέσουν ότι αυτό που συνέβη στον κ. Πάκαρντ ήταν πιθανότατα καθαρά τυχαίο.

Ένας εμπειρογνώμονας είπε στην τοπική εφημερίδα Cape Cod Times ότι δεν έχει ξαναϋπάρξει καταγραφή φάλαινας που καταπίνει άνθρωπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ