ΚΟΣΜΟΣ

Παραδοσιακό σαπούνι Χαλεπιού, made in Paris

Πλάκες σαπουνιού, καθώς στεγνώνουν, πριν διατεθούν προς πώληση REUTERS/Christian Hartmann

Μια παράδοση σχεδόν τριών χιλιάδων ετών, «ζωντανεύει» στο Παρίσι, από έναν Σύρο, που φεύγοντας από την πατρίδα του για να γλιτώσει από τον πόλεμο, βρήκε καταφύγιο στη γαλλική πρωτεύουσα κι εξασφαλίζει τα προς το ζην, κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα: να φτιάχνει παραδοσιακό σαπούνι, όπως το φτιάχνουν μόνο στο Χαλέπι.

Ο Σύρος σαπουνοποιός, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Χαλέπι το 2012, όταν το εργοστάσιο στο οποίο εργαζόταν, μετατράπηκε σε συντρίμμια έπειτα από έναν σφοδρό βομβαρδισμό.

Αρχικά ο Χασάν Χαραστανί, με «πολύτιμη» αποσκευή του την παραδοσιακή συνταγή για το σαπούνι Χαλεπιού, βρέθηκε στον Λίβανο, όπου έμεινε για δύο χρόνια, όμως το 2014 αποφάσισε να δεχτεί την πρόσκληση-πρόκληση του Σαμίρ Κονσταντινί, ενός Γαλλο-σύρου γιατρού, ο οποίος έκανε ήδη εισαγωγές του φημισμένου σαπουνιού από το Χαλέπι, στη Γαλλία.

Έτσι, ο Χαραστανί βρέθηκε στο Παρίσι, όπου κατάφερε να στήσει ένα μικρό εργαστήριο, στο οποίο παρασκευάζει το παραδοσιακό σαπούνι της πατρίδας του, το οποίο φέρει το όνομα Alepia.

Πλάκες του σαπουνιού του Χαλεπιού, στοιβαγμένες στο εργαστήριο του Χαραστανί στο Παρίσι/REUTERS/Christian Hartmann

Η ιστορία του συγκεκριμένου σαπουνιού, στο Χαλέπι, έχει τις ρίζες της σχεδόν 3.000 χρόνια πριν, λέει ο Χαραστανί στους δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters, που βρέθηκαν στο εργαστήριό του και είδαν από κοντά την παρασκευή των σαπουνιών Alepia, τα οποία πωλούνται διαδικτυακά, αλλά και σε ένα κατάστημα στην πόλη Angers, στη δυτική Γαλλία.

Ο Χαραστανί, κρατώντας το σαπούνι, η "συνταγή" του οποίου είναι 3.000 ετών/Πηγή: REUTERS/Christian Hartmann

Το μείγμα ελαιολάδου και δαφνελαίου, καθώς ανακατεύεται πριν πάρει την τελική του μορφή/Πηγή:REUTERS/Christian Hartmann

Το σαπούνι Alepia στην τελική του μορφή/Πηγή:REUTERS/Christian Hartmann

Βασικά συστατικά του φημισμένου παραδοσιακού σαπουνιού του Χαλεπιού, είναι το ελαιόλαδο, το δαφνέλαιο και νερό, ενώ στο μείγμα προστίθεται κι ένα μέρος υδροξείδιο του Νατρίου, προκειμένου να σταθεροποιηθεί.

Στη συνέχεια, ο Χαραστανί κόβει σε κομμάτια το σαπούνι με το χέρι και το αφήνει ως και τρία χρόνια για να στεγνώσει, πριν το διαθέσει προς πώληση, σε πλάκες των 200 γραμμαρίων.

Ο Σύρος σαπονοποιός και ο Γαλλο-σύρος γιατρός που μετέφεραν την παράδοση του Χαλεπιού στην καρδιά της πόλης του Φωτός/Πηγή: REUTERS/Christian Hartmann

Ο Χαραστανί, αλλά και ο Κονσταντινί, ο γιατρός που αρχικά εισήγαγε στη Γαλλία το συγκεκριμένο σαπούνι, θεωρούν ότι αυτός είναι ένας τρόπος να συνεχιστεί και να διαιωνιστεί αυτή η παράδοση του χειμαζόμενου από τον πόλεμο Χαλεπιού.

Οι πλάκες του Alepia, καθώς περιμένουν τον χρόνο να... κάνει τη δουλειά του, καθώς χρειάζονται ως και τρίά χρόνια για να στεγνώσουν/ Πηγή: REUTERS/Christian Hartmann

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης