ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Αιματηρές διαδηλώσεις μετά και την επικύρωση της καθαίρεσης της Παρκ

REUTERS/Kim Hong-Ji

Την καθαίρεση της προέδρου Παρκ Γκιουν-Χιε επικύρωσε την Παρασκευή το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, με πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για νεκρούς.

Η Παρκ, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς, καλείται να εγκαταλείψει το αξίωμά της, καθώς όπως εξήγησε η πρόεδρος του δικαστηρίου οι ενέργειές της «παραβίασαν σοβαρά το πνεύμα... της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Η Παρκ βέβαια, δια του εκπροσώπου της, καθώς η ίδια δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, υποστήριξε για άλλη μια φορά την αθωότητα της.


Πηγή: REUTERS/Kim Min-hee/Pool

Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου επικυρώνει την καθαίρεση της Παρκ από την νοτιοκορεατική Εθνοσυνέλευση στις 9 Δεκεμβρίου.

Η πρώην, πλέον, πρόεδρος οφείλει να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο, το επονομαζόμενο Blue House άμεσα, ενώ παράλληλα χάνει την προεδρική της ασυλία και μπορεί να διωχθεί δικαστικά για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο.


Πηγή:REUTERS/Kim Hong-Ji/File Photo

Η 65χρονη πολιτικός ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με κατηγορίες για δωροδοκία, εκβιασμό και κατάχρηση εξουσίας.

Η Παρκ, είναι η πρώτη πρόεδρος της Νότιας Κορέας που καθαιρείται, απόφαση που οδηγεί την χώρα σε πρόωρες εκλογές, που θα πρέπει να διεξαχθούν σε διάστημα 60 ημερών.

Πηγή:Mandatory credit Yonhap via REUTERS

Μόλις έγινε γνωστή η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, εκατοντάδες υποστηρικτές της Παρκ βγήκαν στους δρόμους, σε μια διαμαρτυρία από την οποία δεν έλειψαν οι σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία, με τις πρώτες πληροφορίες που έρχονται από τη Σεούλ να μιλούν για δύο νεκρούς και έξι τραυματίες, στη διάρκεια των επεισοδίων.


Πηγή: REUTERS/Kim Hong-Ji

Πηγή: REUTERS/Kim Hong-Ji


Πηγή: REUTERS/Kim Hong-Ji

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης