ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ και Τουρκία συμφώνησαν σε χρονοδιάγραμμα για ανανέωση των διμερών σχέσεων

REUTERS/Olivier Hoslet/Pool

Ένα χρονοδιάγραμμα 12 μηνών παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο την ανανέωση των σχέσεων των δυο πλευρών, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους, κατά την πτήση της επιστροφής του στην Άγκυρα από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τουρκία και ΕΕ συμφώνησαν να δώσουν μια νέα ώθηση στις μεταξύ τους σχέσεις, τόνισε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται πληροφορίες από την τουρκική εφημερίδα Hurriyet daily, σε μια χρονική στιγμή που οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά με τη Γερμανία έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, έπειτα από μια σειρά διπλωματικών επεισοδίων.

«Λάβαμε ένα 12μηνο χρονοδιάγραμμα από αυτούς. Θα το μελετήσουμε με το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος υποστήριξε πως έθεσε προς συζήτηση το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας κατά τη διάρκεια των επαφών του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι δεσμεύθηκαν ότι θα εργαστούν από κοινού με τους Τούρκους ομολόγους τους πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ είχε χωριστές επαφές και με τον Γάλλο πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν, τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αλλά και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία πρέπει και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται. Σημαντικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν λεπτομερώς και σε καλή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα», είχε δηλώσει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από αυτές τις συναντήσεις.

Ερντογάν, Γιούνκερ και Τουσκ συζήτησαν εκτενώς την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές, καθώς και το αίτημα της Άγκυρας για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης