Μεγάλη καριέρα στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή είχε διαγράψει ο δημοφιλής κωμικός ηθοποιός Χάρρυ Κλυνν, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή.

Διαβάστε επίσης

Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του ηθοποιού, γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης στις 7 Μαΐου του 1940 και ξεκίνησε να εργάζεται από την ηλικία των 5 ετών.

Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη άλλαξε για πάντα τη ζωή του. Κέρδισε το πρώτο βραβείο, αλλά και την πρόταση του Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα. Για τρία χρόνια έμεινε στο πλευρό του κ. Οικονομίδη, ενώ παράλληλα έκανε τις δραματικές του σπουδές στη σχολή του Π. Kατσέλη.

Μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες («Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια») στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου, άρχισε να γίνεται πιο γνωστός.

Επόμενος σταθμός της ζωής του ήταν το εξωτερικό. Μετέβη στο Μόντρεαλ, όπου διέμενε για δέκα χρόνια και δούλεψε σε κέντρα τις ελληνικής διασποράς, σε καφεθέατρα ως stand up comedian. Στη συνέχεια ταξίδεψε στο Σικάγο, όπου γνώρισε τη σύζυγό του Χαρίκλεια με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά.

Γύρισε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970 και από κει και πέρα ξεκίνησε μία επιτυχημένη καριέρα.

Η δουλειά του στο θέατρο 

  • «Βαζελληνίδες - Βαζέλληνες» Γ. Kαλαμίτσης, Γ. Mανιώτης, A. Aνδρικάκη, Δελφινάριο, 1985
  • «Πράσινα δαμάσκηνα και ψιλές ελιές», Xάρρυ Kλυνν, Γιάννης Kαλαμίτσης, Ορφέας, 1986
  • «Σ' όλο τον κόσμο είναι ίδια, μα στην Ελλάδα σπάει καρύδια», Xάρρυ Kλυνν, Γιάννης Kακουλίδης, Ορφέας, 1987
  • «Eλλάς το καφενείο σου», Xάρρυ Kλυνν, Γιάννης Kακουλίδης, Λάκης Μπέλλος, Άλσος, 1991
  • «Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα, μάνα αν αργήσω φάε», Xάρρυ Kλυνν, Γιάννης Kακουλίδης, Λάκης Mπέλλος, Άλσος, 1992
  • «Πίτσες μπλε», Xάρρυ Kλυνν, Γιάννης Kακουλίδης, Λάκης Mπέλλος, Bαγγέλης Mπαλαφούτης, Άλσος, 1993
  • «Μπρόκολα και λαχανίδες, κάποιο λάκκο έχει η φάβα», Xάρρυ Kλυνν, Bαγγέλης Mπαλαφούτης, Άλσος, 1994
  • «Καυκαλήθρες και τσιτσίραυλα» Xάρρυ Kλυνν - Λάκης Mπέλλος - Θεόφιλος Bερύκιος - Γιώργος Γαλίτης,σκηνοθεσία Χάρρυ Κλυνν, Άλσος, 1995.
  • «Εμπρός προς τα πίσω», Χάρρυ Κλυνν, Λάκης Mπέλλος, Θεόφιλος Bερύκιος, Γιώργος Γαλίτης, 1996
  • «Στη Χάγη και στη φέξη, ο στόλος σας να φέξει!», Α. Πυριόχος, Χ. Ρώμας, Α. Χατζησοφιά, Π. Χατζηκουτσέλης, Άλσος, 1996
  • «Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες», επιθεώρηση, Λάκης Mιχαηλίδης, Nτίνος Σπυρόπουλους, Mιχάλης Άνθης, Βέμπο, 1997
  • «Έλληνες είστε και φαίνεστε», Λάκης Mιχαηλίδης, Kώστας Tσόκαλης, Θεόφιλος Bερύκιος, Ακροπόλ, 1998
  • «Μίλα μου... και μανταρίνια», επιθεώρηση, Χάρρυ Κλυνν, Λάκης Μπέλλος, Γιάννης Μακρής, Γιώργος Γαλίτης, Άλσος, 1999.
  • Η επιθεώρηση αυτή ήταν και η πρώτη interactive θεατρική παράσταση που διαμορφωνόταν διαφορετικά κάθε μέρα, ανάλογα με τις παρεμβάσεις - υποδείξεις των θεατών που επισκέπτονταν το site της παράστασης.
  • «Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα... πάμε να φύγουμε», Λάκης Mιχαηλίδης, Bύρωνας Mακρίδης, Nτίνος Σπυρόπουλος, Δελφινάριο, 2000
  • «Ρόμπες ξεκούμπωτες», Χάρρυ Κλυνν, Ντίνος Σπυρόπουλος, Μινώα, 2001
  • «Πασόκεμον», Χάρρυ Κλυνν, Ντίνος Σπυρόπουλος, Αθήναιον, 2001
  • «Retalia Live», Χάρρυ Κλυνν, Ντίνος Σπυρόπουλος, Μινώα, 2002
  • «Γιάφκα πορτοκάλι» (κωμωδία), Χάρρυ Κλυνν, Ντίνος Σπυρόπουλους, Μινώα, 2003
  • «Καλατράβα με και ας κλαίω...», Ντίνος Σπυρόπουλος, Γιώργος Γαλίτης, Δελφινάριο, 2004
  • «Και φάγανε αυτοί καλά κι εμείς... χειρότερα», επιθεώρηση, Ντίνος Σπυρόπουλος, Γιώργος Γαλίτης, Περοκέ, 2005
  • «Αγάντα, επιθεώρηση, Χάρρυ Κλυνν, Ντίνος Σπυρόπουλος 2007
  • «Ένας ήρωας με παντόφλες»(κωμωδία) Αλ. Σακελάριου-Χρ. Γιαννακόπουλου 2008-2009
  • «Τι τους κοιτάτε ρε...»(Επιθεώρηση) Χάρρυ Κλυνν 2010
  • «Ουστ κοπρίτες»(Επιθεώρηση) Χάρρυ Κλυνν 2011
  • «Όποιον πάρει ο Χάρης»(Stand up music show) Χάρρυ Κλυνν 2012
  • «Η αλήθεια να λέγεται» (Αυτοσχεδιαστικοί μονόλογοι με συμμετοχή κοινού βασισμένοι σε στοιχεία τεσσάρων κωμωδιών του Αριστοφάνη) Χάρρυ Κλυνν 2012-2013
  • «Με όπλο το γέλιο» (ONE MAN SHOW) Χάρρυ Κλυνν 2014
  • «Τα Λαμόγια» (Επιθεώρηση) Χάρρυ Κλυνν, Μάκης Αντωνόπουλος - Κύπρος " Θεατρο ΟΘΕΛΟΣ" 2014

Δισκογραφία

 

Το 1977 προτείνει στην EMI - Columbia να συνεργαστούν πειραματικά στην παραγωγή ενός σατιρικού δίσκου. Oι δίσκοι του Xάρρυ Kλυνν αποτέλεσαν ένα ιδιαίτερο στοιχείο στο χώρο της Eλληνικής δισκογραφίας. Για πρώτη φορά σατιρικοί δίσκοι φιγουράρουν στην πρώτη θέση του Ελληνικού Top Ten. Όλοι, ανεξαιρέτως, οι δίσκοι του υπήρξαν πρώτοι σε κυκλοφορία και ακόμα τα νούμερα-ρεκόρ πωλήσεων των δίσκων του Xάρρυ Kλυνν παραμένουν ακατάρριπτα. Κυκλοφορεί ακόμα μεγάλος αριθμός από πειρατικές κασέτες με ηχογραφήματα από ζωντανές του παραστάσεις και οι ραδιοφωνικές εκπομπές «Aραμπάδες με καρούλια», «Βάσανα που 'χει η Αγάπη» που παρουσιάστηκαν από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Eλληνικής Pαδιοφωνίας το 1981 μαζί με τον Aντώνη Aνδρικάκη.

Αναλυτικά η προσωπική δισκογραφία του είναι η εξής:

  • Για Δέσιμο (1978), EMI-Columbia
  • Δοξάστε Με (1979), EMI-Columbia
  • Πατάτες (1981), EMI-Columbia
  • Γεώργιος Σουρής (1982), EMI-Columbia
  • Μαλακά... Πιο Μαλακά (1984), EMI-Columbia
  • Έθνος Ανάδελφον (1985), PolyGram
  • Τίποτα (1987), PolyGram
  • Natin-Fatin (1987), PolyGram
  • Ραντεβού με την εισαγγελία (1989), PolyGram
  • Αποκάλυψις (1990), PolyGram
  • Γρανίτα από τζατζίκι (1992), PolyGram
  • The (X) Κλυνν Files Ανάποδα (1998), PolyGram
  • Κλασσικά Ηχογραφημένα (2002), MINOS-EMI (Τα καλύτερα των 5 πρώτων δίσκων)

Οι συμμετοχές του στην δισκογραφία είναι οι εξής:

  • Ζήτω το ελληνικό τραγούδι (1987), MINOS
  • Το χαμόγελο του Τάκη (1994), UNIVERSAL
  • Ποντιακή Ραψωδία (1997), Vasipap
  • Φανταρίστικα (2001), Δίφωνο

Διαβάστε επίσης

Χαλκιδική: Νεκρός ο 47χρονος αγνοούμενος

Πέθανε η ηθοποιός Τζέσυ Παπουτσή

Μια «άγνωστη ουσία» αναστατώνει το Ντέβον

Το συγκινητικό «αντίο» του Πύρρου Δήμα στην γυναίκα του