Ενισχύουν τις επενδύσεις τους οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας
Πηγή: EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Την αίσθηση που υπάρχει για σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς κινητής τηλεφωνίας λόγω της «έκρηξης» στη χρήση των υπηρεσιών δεδομένων επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι έχουν μειώσει τις τιμές τους αλλά η υπερφορολόγηση που υπάρχει είναι αυτή που διατηρεί το κόστος χρήσης σε υψηλότερα σε σχέση με την Ευρώπη επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε τηλεπικοινωνιακό συνέδριο πριν από μερικές ημέρες ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ, Γιώργος Στεφανόπουλος, οι 3 πάροχοι έχουν ενισχύσει τις επενδύσεις τους και είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 οι εταιρείες του κλάδου (Cosmote, Vodafone Ελλάδος, Wind Ελλάς) επένδυσαν 334 εκατ. ευρώ από 295 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, ενώ, μαζί με τις άδειες χρήσης φάσματος, το συνολικό ποσό ανήλθε συνολικά σε 537 εκατ. ευρώ.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το 2017 υπήρξε -για πρώτη φορά μέσα στην τρέχουσα δεκαετία- αύξηση στα έσοδα από υπηρεσίες, που είναι και ο δείκτης που παρακολουθούν οι πάροχοι. Συγκεκριμένα, η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με τα έσοδα από υπηρεσίες στα 1,871 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,1% σε σχέση με το 2016. Τα συνολικά έσοδα του κλάδου διαμορφώθηκαν στα 2,09 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 689 εκατ. ευρώ έναντι 691 εκατ. ευρώ το 2016, ποσό που είναι το χαμηλότερο της τελευταίας δεκαετίας. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 133 εκατ. ευρώ.

Η ενίσχυση των αποτελεσμάτων αποδίδεται και στην εντυπωσιακή αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών δεδομένων. Το 2017 η αύξηση ήταν της τάξεως του 89,5% στα 98,221 TBs, τη στιγμή που τα SMS παρουσίασαν νέα μείωση 18,5% στα 2,463 εκατ., ενώ μικρή αύξηση 2,5% στα 27,583 εκατ. παρουσίασαν τα λεπτά ομιλίας.

Αυτό που έχει, επίσης, ενδιαφέρον είναι η άποψη της ΕΕΚΤ αναφορικά με το κόστος υπηρεσιών κινητής στην Ελλάδα. Ο κ. Στεφανόπουλος υποστήριξε ότι η απεικόνιση στον δείκτη DESI της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει μία στρεβλή εικόνα. Σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, μόνο το 2017, οι τιμές προ φόρων μειώθηκαν κατά 6,8% ανά λεπτό ομιλίας και κατά 38,4% ανά ΜΒ στα δεδομένα και γενικότερα τα πακέτα προ φόρων είναι χαμηλότερα του ευρωπαϊκού  μέσου όρου. Όμως, η Ελλάδα έχει σήμερα την υψηλότερη συνολική φορολόγηση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 36 – 48% αθροιστικές επιβαρύνσεις (ΦΠΑ 23% και ειδικό τέλος 12-20%).

Διαβάστε επίσης